У Чернівецькій області будуватимуть нові лісові дороги

23.01.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На виїзній семінар-нараді Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства розглянули питання ефективності роботи деревопереробних цехів, а також будівництво та експлуатацію лісових доріг.

Нарада відбулася на базі державного підприємства «Путильський лісгосп». У ній взяли участь керівники та головні спеціалісти ЧОУЛМГ, директори, начальники виробничих підрозділів держлісгоспів області.

Учасники наради мали нагоду урочисто відкрити два нових об’єкти в Усть-Путильському лісництві: цех з переробки деревини та мисливський будиночок високо в горах.

Цех збудували на місці старої лісопильні, вклавши 1,7 млн грн, у тому числі у закупівлю найсучаснішого обладнання – багатопильного верстату, стрічкової пилорами для випуску високоякісної продукції.

«Нові виробничі лінії дозволяють нам вже залучати у виробництво додаткових 500 кубометрів деревини у місяць з перспективою суттєвого збільшення цієї цифри. Випускаємо пиломатеріали обрізні високої якості, – каже директор ДП «Путильське ЛГ» Петро ФРЕЙ. – Створено нових сім робочих місць. Потурбувалися також про належні умови праці для робітників. Приємно зазначити, що середня заробітна плата в деревопереробних цехах нашого високогірного лісогосподарського підприємства становить «чистими» 8 тисяч 650 грн, що є достойним показником на рівні всієї області».

Керівник Путильського держлісгоспу Петро ФРЕЙ наголосив та тому, що місцеві деревопереробники цілковито забезпечені лісосировиною. Торік з виставлених держлісгоспом на аукціон 35 тисяч кубометрів матеріалів лісозаготівлі 5 тисяч залишилися не викупленими. Держлісгосп забрав їх на свої переробні потужності, не давши пропасти лісосировині.

На нараді зазначали, що у минулому 2017 році із 647,3 тисяч кубометрів заготовлених буковинськими держлісгоспами лісоматеріалів на внутрішню переробку залучено 114,6 тисяч кубів низькосортної деревини – техсировини, балансів, половника 3-го сорту.

Провідне підприємство гірського Путильського району дбає також про розвиток у краї мисливського господарства. Новий мисливський будиночок на гірській вершині урочища Черепанка у першу чергу слугуватиме працівникам єгерської служби лісгоспу базою для роботи з відтворення і охорони тваринного світу Путильщини.

Учасники семінар-наради мали також змогу випробувати на прохідність засніжену лісову дорогу з крутими підйомами та спусками протяжністю у 15 км, не так давно здану в експлуатацію, яка веде до високогірних лісових масивів. Дорога, збудована силами Путильского держлісгоспу, дозволяє не тільки розширити можливості лісозаготівлі за рахунок перестиглих експлуатаційних лісів, але й сприяє розвитку багатьох видів туризму, що визначений перспективним напрямком соціально-економічного розвитку всієї Буковини.

«Будівництво нових лісових доріг – серед пріоритетів нашої роботи. Ми продовжуватимемо будувати лісові дороги та розвивати деревопереробні потужності силами держлісгоспів області, – зазначив в. о. начальника Чернівецького обласного управління лісового господарства Віктор САХНЮК. – Залучаємо у переробку низькосортну лісосировину, яка не знайшла покупця на аукціонах. Сучасне обладнання дозволяє випускати з неї якісну продукцію, яка користується високим попитом на ринку. А це дає змогу державним лісогосподарським підприємствам ефективно використовувати наявний в області лісовий ресурс, створювати нові робочі місця та збільшувати суми для наповнення бюджетів усіх рівнів та державних соціальних фондів. Важливо підкреслити, що завдяки реалізації продукції переробки держлісгоспи мають змогу спрямовувати необхідні кошти на відтворення, охорону, догляд за лісами без залучення жодної копійки з бюджету», – наголосив Віктор Сахнюк.  

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews