На Буковині покарали 14 «горе-бізнесменів»

24.01.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У 2017 році на Буковині виявлено 14 «горе-бізнесменів», які продавали алкогольні напої та тютюнові виробів особам, що не досягли 18 років. 

Про це повідомила начальниця управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернівецькій області Наталія Донець. 

Такими діями підприємці порушували вимоги ст. 153 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

За кожне таке порушення згідно зі ст. 17 цього ж Закону до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 6800 грн. – продовжує посадовець.

Всього до цих порушників застосовано 95,2тис. грн. фінансових санкцій  та анульовано 13 ліцензій на право здійснення торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

У фіскальному відомстві нагадують, що відповідно до статті 153 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів: особами, які не досягли 18 років та особам, які не досягли 18 років.

Також заборонено такий продаж у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); з торговельних автоматів; на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива); поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар); у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет; з рук; у невизначених для цього місцях торгівлі.

Заборонено продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.

Цими ж нормами визначено - водночас на період проведення масових заходів органи місцевого самоврядування в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкоголь­них, слабоалкогольних напоїв, вин столових та куріння тютюнових виробів.

Особливо необхідно враховувати, що продавці пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, що підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку – акцентують фіскали.

Ще торік фіскали Буковини застосували 99 фінансових санкцій на понад 1,3 млн. грн. до продавців алкоголю та тютюну які порушуючи встановлені законодавчі правила торгівлі підакцизних товарів, зокрема продаж тютюнових виробів за цінами вищими від максимальних роздрібних цін, реалізацію алкоголю за цінами нижчими від встановлених мінімальних цін, торгували без ліцензій. 

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews