У Чернівецькій ОДА розроблять план управління відходами

07.02.2018 20:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

7 лютого під головуванням першого заступника голови обласної  державної адміністрації Михайла Павлюка відбулось засідання Робочої групи з розроблення проекту Національного плану управління відходами.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 08.11.2017 № 820 ухвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. Реалізація спеціальних заходів Стратегії визначатимуться Національним планом управління відходами.

У Чернівецькій області розпорядженням обласної адміністрації від 24.11.2017 № 1061-р створена робоча група з розроблення проекту національного плану управління відходами та затверджено її персональний склад.

Під час сьогоднішнього заходу обговорено першочергові кроки, які необхідно зробити в області у питанні формування Національного плану управління відходами та надано відповідні доручення.

Михайло Павлюк наголосив, що нещодавно Уряд ухвалив довгоочікувану Національну стратегію управління відходами в Україні, яка має на меті впровадження системного підходу до поводження з відходами на державному та регіональному рівнях, зменшення обсягів утворення відходів шляхом збільшення обсягу їх переробки та повторного використання. Також планується залучення інвестицій у сферу поводження з відходами, а відтак – створення сучасної інфраструктури, запровадження новітніх технологій, зменшення обсягів їх захоронення на полігонах тощо.

«Стратегія передбачає створення до 2030 року 800 нових потужностей із переробки вторинної сировини, утилізації та компостування біовідходів, зменшення загального обсягу захоронення побутових відходів з 95% до 30%, мінімізацію загального обсягу відходів, що захоронюються, з 50% до 35%, а також створення мережі з 50 регіональних полігонів, які відповідатимуть вимогам 31-ої Директиви ЄС. Окрім того, важливим інструментом контролю стане створення реєстру джерел утворення відходів, потужностей у сфері поводження з ними та системної звітності суб'єктами господарювання, - зазначив посадовець. -   Сьогодні ми проводимо перше засідання відповідної  робочої групи, питання особливо актуальне, роботи вдосталь, а часу обмаль, до травня відповідний План управління відходами має бути затверджений. Тому сьогодні працюємо над проектом плану, а в подальшому буде створений спеціальний орган центральної виконавчої влади, який буде відповідальний за процеси управління відходами. Вбачаю першочергове завдання обласної виконавчої влади у системній координуючій роботі, жоден пріоритет чи важливий напрямок галузевого розвитку не повинен бути поза увагою».

Зі співдоповідями на робочій нараді виступили начальник управління екології та природних ресурсів Микола Білоконь та начальник управління житлово-комунального господарства Олександр Левченко.

За результатами засідання відповідним структурним підрозділам облдержадміністрації доручено невідкладно надати пропозиції до структури Національного плану управління відходами на регіональному рівні та підготувати запити про виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природоохоронного середовища у  2018 році.  

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews