Незаконне захоронення свиней прокоментував голова Чернівецької облдержадміністрації

21.02.2018 08:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Резонансну ситуацію у селі Луковиця, що на Глибоччині, щодо незаконного скотомогильника та його ліквідації прокоментував голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук. 

«Як відомо, у середу, 14 лютого, після спалаху хвороби  свиней у приватному підприємстві села Молодія та наступному підтвердженні у Києві Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи  вірусу африканської чуми свиней, ми провели засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації», - повідомив Олександр Фищук.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександр Александрюк доповів присутнім, що з початку року в області зареєстровано 5 спалахів цього небезпечного вірусу. Тож на Буковині нині вживаються активні заходи з ліквідації захворювання та недопущення його розповсюдження. Для цього посилили контроль за переміщенням живих свиней без супровідних ветеринарних документів, а також, крім роз’яснювальної роботи серед власників свиногосподарств, ще й забезпечили проведення депопуляції диких свиней – так на мові спеціалістів називається  їхній відстріл незалежно від сезону та затверджених лімітів на полювання.

«Та вже через день, у п’ятницю, 16 лютого, у полі за кілометр від села Луковиці, що на Глибоччині, невідомі викопали яму та захоронили в ній трупи тварин. Про це о 15.00 адміністрація дізналася від людей та сільського голови. Туди одразу виїхало керівництво району разом із Держспоживслужбою області. Та коли розкопали ту яму, з’ясувалося, що там облаштований  несанкціонований скотомогильник, і того дня відбулося далеко не перше захоронення. Тому вже ввечері тієї ж п’ятниці ми відправили на Київ відібрані там проби біоматеріалів. На щастя, африканської чуми у цих тварин не виявили. Та Головне управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження. На жаль, поки що господаря загиблих свиней встановити не вдалося.

Нині цією проблемою опікується також управління цивільного захисту ОДА. Найголовніше, що загрози для населення немає. Яму, що була на Луковецьких землях і звідки вивезли останки свиней, у понеділок, 19 лютого, почистили та продезинфікували. Подібне зробимо і з машинами, якими вивозили біовідходи зі скотомогильника до місяця захоронення. Вчора вночі з 19 на 20 лютого вони ще стояли на території фірми «Євросвинка» у Цурені та охоронялися поліцією. Сьогодні вміст цих машин захоронять на віддалених землях, вибраних саме для цього районною державною надзвичайною протиепізоотичною комісією. Як доповів мені Олексій Гайдай,начальник управління цивільного захисту населення, – а він перебуває там на місці перезахоронення, –  будуть дотримані всі технологічні вимоги для таких робіт: нижній шар землі продезинфікують і покладуть на нього шар гною з рештками загиблих тварин, а потім все це знову заллють дезинфикційним розчином і накриють землею.

Отож, свою справу ми зробили – несанкціонований скотомогильник ліквідовано. Тепер чекаємо відповіді від поліцейських, які мають встановити, хто саме вчинив таке неподобство. Та мені прикро від того, що для окремих підприємців поняття «екологія» є порожнім звуком…

Гілка ж виконавчої влади, на мою думку, була на висоті: адекватно відреагувавши   на виклик, узяла ситуацію під жорсткий контроль. Зокрема, як я вже наголошував, ми одразу ж відправили виявлені тушки на біопроби до Києва, а також у неділю, 18 лютого, взяли участь у зборах громад сіл Луковиця, Цурень, Молодія, на території яких розташовані виробництва фірми «Колос», яка вирощує свиней та переробляє їхнє м’ясо. Люди хотіли знати, що відбувається, чи убезпечені вони та їхні діти, й які заходи вживає влада. Всі відповіді буковинці отримали.

Днями на апаратній нараді ОДА, на якій підбивалися підсумки минулого тижня та планувалася робота наступного, ми розглянули і це питання. Констатую, що спільні вчасні зусилля та дії людей і влади дали позитивні результати. Одне слово, ми почули одне одного. Бо, зрештою, влада для того і працює, щоби в людей було якомога менше проблем, а коли вони й виникають, то щоби швидко і правильно вирішувалися», - прокоментував Олександр Фищук.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews