Без паніки: буковинцям роз'яснили закон щодо поховання

16.03.2018 01:57   Джерело: bukpravda.cv.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Заступник прокурора Чернівецької області Олег Пилипюк прокоментував зміни до Кримінального кодексу України щодо поховання українців, які вступають у дію з 15 березня. 

Олег Пилипюк зазначає, що зміни до закону стосуються не всіх випадків смерті людини, а лише тих, де є обов’язковим направлення трупів людей для проведення судово-медичної експертизи, а саме:

- з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть;
- смерть яких настала раптово або при нез’ясованих обставинах; 
- смерть яких настала поза місцем їхнього проживання; 
- особу яких не встановлено.

«Таких випадків в області у 2017 році зареєстровано близько 1700, у 2018 вже понад 250. Згідно змін, у цих випадках проведення судово-медичної експертизи трупів здійснюватиметься експертами бюро СМЕ за дорученням слідчого судді за клопотанням сторони кримінального провадження. До цього часу за постановою слідчого», – коментує затупник прокурора області.

За його словами, жодних обов’язків на громадян щодо збору додаткових документів для поховання не покладається.

«Такі зміни до закону покладають додаткове навантаження на слідчих, прокурорів та слідчих суддів. В інших випадках, у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку, яких більшість, на місце події виїжджає лікар або фельдшер закладу охорони здоров’я, який констатує факт смерті, проводить огляд трупа, та, за можливості встановлення причини смерті взагалі без патологоанатомічного розтину, видає лікарське свідоцтво про смерть. 

Принагідно слід зазначити, що на даний час Верховною радою України розглядається Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства» №7547 від 05.02.2018, яким пропонується скасувати ці зміни. 

Працівники прокуратури, як і до цього часу, забезпечують щоденне чергування, у тому числі у святкові та вихідні дні, для розгляду звернень громадян щодо видачі письмового дозволу для поховання після проведення судово-медичного розтину», – додає Олег Пилипюк.

За матеріалами http://bukpravda.cv.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: bukpravda.cv.ua