Викладач БДМУ написав книгу-літопис власного роду за 200 років

27.03.2018 07:43   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар
Науковець медуніверситету Роман Рудницький презентував унікальну працю, - пише Погляд.

Він дослідив власний родовід так далеко і детально, що зумів подати на тлі історії краю – Покуття – долі своїх 250 родичів. Так з’явилася книга «По обидва береги Чорняви», яку Роман Рудницький презентував 20 березня в Учбово-методичному центрі культури Буковини.

Роман Рудницький – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології БДМУ, відповідальний за курс психіатрії та медичної психології цієї кафедри. Він лікар-психотерапевт, психіатр, медичний психолог вищої категорії та сексопатолог першої категорії. Кандидат медичних наук, доцент, доктор філософії і медицини. У вільний від роботи час займається туризмом та садівництвом, а ще любить багато читати.

Його книга «По обидва береги Чорняви» – зовсім не про медицину. У ній Роман Іванович виступає як літописець власної родини, власного роду.

Книгу «По обидва береги Чорняви» написано до 600-ліття рідного авторові села Обертина, що на Івано-Франківщині. Чорнява – це тамтешня річка. Роман Іванович детально і скрупульозно дослідив історію власного роду. 250 доль і характерів, а також цінні відомості з історії Покуття, цікаві відомості про кулінарні традиції позаминулого століття. Видання ілюстроване десятками родинних світлин.

Автор передмови до видання – заслужений діяч мистецтв України, етнограф Микола Шкрібляк зазначає:

– «По обидва береги Чорняви» – це книга-приклад. Причому дуже високий приклад. Адже святий обов’язок кожного зберігати, а якщо потрібно – відновлювати пам’ять про свій рід. Виданню передувала тривала пошукова робота, тож вихід книги – чи не найкращий подарунок усьому роду Рудницьких, і разом з тим стимул для кожного її читача задуматися над генеалогією своєї сім’ї.

Довідка

Роман Рудницький народився у смт Обертин Тлумацького району Івано-Франківської області. Закінчив Коломийське фармацевтичне училище (1966-1969) та Чернівецький медичний інститут (1975-1981). Працював завідувачем аптеки с. Ставчани Кіцманського району, був завідувачем терапевтичного відділення Ставчанської дільничної лікарні цього ж району, відтак кілька років працював у Чернівцях лікарем-психотерапевтом. З 1992 року працює на кафедрі нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С. М. Савенка Буковинського державного медичного університету. Член Вченої ради університету. Напрямки наукової діяльності: сексопатологія, психотерапія, медична психологія, психіатрія. Є автором і співавтором 113 наукових та навчально-методичних праць. Дисципліни, які викладає у БДМУ: психіатрія та наркологія, медична психологія, психотерапія, сексологія на додипломному та післядипломному етапі освіти.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд