Хто з буковинців матиме право на пільговий проїзд

13.04.2018 08:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Про зміни в соціальних стандартах для окремих категорій населення в частині монетизації пільгового проїзду 11 квітня поінформував директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Віталій Савкін.

Як повідомив посадовець, Постановою КМУ №197 від 14.03.2018 прийнято рішення про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

«Документом установлено, що фінансування витрат, пов’язаних з наданням пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Обласні та Київська міська державні адміністрації повинні у двомісячний строк з дня набрання чинності постанови затвердити розмір щомісячної готівкової виплати у 2018 році (до 23 травня 2018)», - зазначив Віталій Савкін.

Після прийняття обласними державними адміністраціями відповідного розпорядження, згідно якого буде запроваджена мінімальна гарантована ціна на проїзд, органи місцевого самоврядування впродовж місяця повинні прийняти рішення про надання монетизованих пільг на проїзд у готівковій формі, або залишення такої пільги у безготівковій формі.

Відтак, у разі схвалення рішення про надання пільг у готівковій формі, про це інформується Міністерство соціальної політики України, яке складає перелік відповідних органів місцевого самоврядування і оприлюднює його на офіційному веб-сайті Міністерства. Після цього вирішуватиметься питання щодо надання пільг.

Дія Порядку поширюється на 10 категорій осіб:  осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1; учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 2; дітей віком від шести років, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність; учасників бойових дій; осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни; дітей віком від шести років з багатодітних сімей; ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Держспецзв’язку відповідно до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист». Також дія Порядку поширюється на батьків військовослужбовців, які загинули чи померли/зникли безвісти під час проходження військової служби; осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю віком від шести років та осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю; реабілітованих осіб, які отримали інвалідність внаслідок репресій, або є пенсіонерами.

Як зауважив директор профільного департаменту, крім категорій осіб, зазначених у цьому пункті, органи місцевого самоврядування мають право розширити перелік громадян, на яких буде поширюватися дія цього Порядку, відповідно до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Також органи місцевого самоврядування матимуть право збільшити ціну, закладену відповідним розпорядженням.

«Постановою №196 «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування», встановлено соціальну норму кількості поїздок усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах для Чернівецької області: 11 – у тролейбусі, 11 – в міському автобусі, 8 – у транспорті приміського сполучення», - зазначив Віталій Савкін.

Загалом орієнтовно 190 тисяч буковинців пільгових категорій підпадають під дію зазначеної Постанови. Все залежить від обраної громадянами категорії для отримання пільги.

«Нині Департамент соцзахисту населення облдержадміністрації працює над визначенням ціни та актуалізацією баз даних.  Після того, як буде прийнято ціну, всі бази даних будуть надіслані до органів місцевого самоврядування, аби вони володіли повною інформацією щодо можливості запровадження пільгового проїзду в готівковій формі», - повідомив посадовець.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews