Олександр Фищук хоче відновити вузькоколійку на Буковині

14.04.2018 22:32   Джерело: 0372.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Під час виїзного комітету Верховної Ради у Івано-Франківську, в якому взяв участь голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, озвучено ідею щодо відновлення вузькоколійки, яка колись поєднувала Перемишль, Львів, Чернівці з різними містами Європи.

Чиновники нагадали, що до приходу радянської влади на Західну Україну всі європейські столиці були зв’язані зі Львовом і Чернівцями залізничним сполученням.

«Внесення до проекту Національної транспортної стратегії України до 2030 року розбудови дорожньої та прикордонної інфраструктури з відновленням транскордонного залізничного руху за історичними напрямами «Шовкового шляху» та «Дороги з варяг у греки» відкриє перед усією Україною нові геополітичні можливості, – заявив Олександр Фищук. – 280 кілометрів вузької колії поруч із широкою колією від Перемишля через Львів, Коломию, Чернівці аж до Сучави – це не тільки нові робочі місця на західноукраїнських територіях, а найперше, колосальні можливості для розвитку всієї країни та її представлення на політичній карті Європи в новій іпостасі».

Ідея непогана, але з втіленням у життя таких проектів на Буковині проблематично. Зокрема, йдеться про план запустити потяг до сусідньої Румунії (до Сучави). Торік навіть називали конкретні дати, але і досі жодного залізничного сполучення з сусідами не запустили, пише Погляд

Крім того, Чернівецька область не має нормального залізничного сполучення зі столицею та іншими обласними центрами. До Києва курсує єдиний потяг, квитки на який придбати часто нереально. Немає також залізничного сполучення (приміських дизель-поїздів) з іншими обласними центрами. Виняток хіба що потяг на Львів, який проходить через Івано-Франківськ.

Зараз намагаються відновити потяг, який курсував ще десять років тому. Він має поєднати Одесу – Вінницю - Чернівці та курсуватиме далі на Рахів і Угорщину. Принаймні, про це йшлося під час зустрічі з головою Сучавської повітової ради Георге Флутуром. Зазначалося, що цей спільний проект потрібно реалізовувати в рамках транскордонних проектів. Проте, в рамках такої співпраці Україна і досі не змогла облаштувати пункти пропуску в Чернівецькій області, навіть, за сусідські гроші.

За матеріалами https://www.0372.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 0372.ua