Винаходи буковинських фізиків працюють на людей

20.04.2018 18:15   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар
Про це заявив голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, - пише Погляд.

– Їхні пристрої отримують українські патенти, які визнаються Європою. А це найвищий ступінь досягнення науковців, – зауважив голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, відвідавши лабораторію опору матеріалів кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики Інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Зокрема, посадовець зацікавився установкою для випробування деформації зразків при просторових і складних видах навантаження. Вона не тільки отримала авторське свідоцтво й три патенти, але саме з її допомогою науковці-травматологи Буковинського державного медуніверситету досліджують препарати кісток при різних способах фіксації уламків. До слова, фіксатори для скріплення кісток замовляються, як правило, в Австрії, Німеччині, Чехії, Польщі, Швеції та США за високу ціну, що сягає тисяч євро. Проте чернівецькі спеціалісти спроможні виготовляти такі ж фіксатори, але в рази й рази дешевші. Про це йдеться на офіційному сайті Чернівецької ОДА.

Читайте також

Жителі Чернівецької області рятують птахів (Фото)
Фищук розвиватиме Буковину разом з румунами (Фото)

Також буковинські фізики продемонстрували діагностичний пристрій для вимірювання теплових потоків, який цими днями отримав черговий патент на винахід, що вкотре підтвердив його наукову новизну та практичну значимість. Адже цей пристрій допоможе лікарю правильно поставити хворому найскладніший діагноз і виявити найменшу патологію в його організмі – від хвороби нирок до кил у хребті. Винахідники цього пристрою – науковець Михайло Білов, завідувач лабораторією опору матеріалів, доктор технічних наук Олександр Шайко-Шайковський і уже покійні кандидат медичних наук Іван Олексюк і заслужений лікар України Василь Василов.

– Вартість цього пристрою не така вже й висока – $ 2 тисячі, – повідомили голові ОДА науковці.

– Отже, їх могла би мати чи не кожна буковинська поліклініка… – продовжив думку чернівецьких фізиків Олександр Фищук і зауважив, що намагатиметься посприяти їм у пошуку інвесторів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд