Унікальні лекції, аналогів яким в Україні не було, розпочали проводити на Буковині

Замість вчителів – психолог, учасник АТО, фахівець системи безоплатної правової допомоги, священник та медики, а замість традиційних лекцій – спілкування і корисні поради. Незвичні заходи «Школа життя», під час яких і першу медичну допомогу навчать надавати; і розкажуть, як свої права відстояти, а ще розкриють історію України по-новому, бо розповідатимуть її справжні українські герої - старували у Чернівцях.

Незвичний захід 19 квітня 2018 року у дитячому протитуберкульозному санаторії «Садгора» розпочався зі слів настоятеля храму Петра і Павла, отця Назарія. Він розповів, як впоратись із зневірою та відчаєм, цитував Святе Письмо, нагадував про загальнолюдські цінності, про те, чого не почуєш на жодному уроці в школі. Його настанови уважно слухали учні.

125-2

Цей нетиповий проект ініціювала Громадська організація «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців. Голова цієї організації, мати учасника АТО, Ярослава Заліско зізнається вже давно плекала мрію проводити патріотичні лекції для дітей та дорослих, які б згуртовували українців: «У єдності наша сила. Ми плануємо проводити такі заходи з дітьми і це не випадково. Вони – наше майбутнє, від них залежить, якою буде Україна завтра, наше завдання виховати справжніх патріотів. Допоки наші сини, чоловіки, брати відають найдорожче за незалежність України, ми не маємо права зневірюватись. Тільки вперед, об’єднавшись, і з вірою в Бога».

Перегляд патріотичних відеороликів, а опісля розпочалась робота у групах. З кожною з них працювали різні фахівці. «Червоний хрест» навчав юних буковинців, як надавати першу медичну допомогу. Фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли пацієнтам санаторію, що 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право»; про права та обов’язки діти дізнались завдяки інформаційним відеороликам, а ще отримали різноманітні буклети на правову тематику. Для багатьох дітей було здивуванням, що кожен з них у разі потреби має право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. «Ми тішимось, що діти сприйняли цей захід, вони ставили величезну кількість запитань, демонстрували свої таланти, розпитували, чи ми прийдемо знову. Це найкраща подяка за всі зусилля, які кожному організатору заходу довелось докласти», - розповіла комунікатор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андірцька.

125-3

Від пізнавального до творчого. Разом із психологом Оксаною Мудрою юні пацієнти санаторію і малювали, і синоніми до слова патріотизм підбирали, а опісля ще й спільний малюнок «Україна - у моєму серці» намалювали. «Кожен захід, який проводиться для діток, впливає на їхній розвиток. Якщо інформація подається у цікавому форматі, тоді вона сприймається і запам’ятовується. До прикладу, слово «патріотизм» складається з 10 літер, до кожної з них ми підібрали слова-асоціації: п – повага до державних символів, повага до батьків, повага до українських захисників. І подібні інтерактивні завдання ми робили із кожною літерою», - розповіла психолог.

Не бракувало емоцій у дітей, коли вони побачили справжнього героя, учасника антитерористичної операції. Один за одним вони підсідали поближче, щоб зробити селфі на пам'ять.

На завершення з маленьких паперових сердечок з патріотичними словами діти створили одне велике червоне серце-оберіг, а ще отримали шоколадні смаколики від Громадської організації «Волонтерський рух Буковини».

Надалі у організаторів амбітні плани, вони сподіваються, що цей нетиповий проект підтримають представники влади. Інтерактивні уроки планують проводити у різних куточках Буковина, навіть найвіддаленіших від районних центрів, і не виключають, що проект «Школа життя» набуде всеукраїнського масштабу.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області