Чернівці стануть першим Містом доброчесності в Україні

23.05.2018 18:10   Джерело: buknews.com.ua
Опубліковано : Буковинський Новинар

Чернівці стануть першим Містом доброчесності в Україні. Про це заявив чернівецький міський голова Олексій Каспрук під час презентації проекту «Чернівці – місто доброчесності», що відбулася 21 травня 2018 року. 

Проект впроваджує Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні (EUACI) спільно з компанією «Делойт». EUACI – програма технічної допомоги Україні з боку ЄС, яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується і впроваджується Данським агентством з міжнародного розвитку (DANIDA). Метою проекту «Чернівці – місто доброчесності» є розробка та впровадження заходів з мінімізації та усунення корупційних ризиків. Ключова ціль проекту – посилити підзвітність і прозорість місцевого самоврядування через запровадження ефективних інструментів для виявлення, протидії та запобігання корупції.

«Ми раді, що найбільша спрямована на боротьбу з корупцією програма Європейського Союзу обрала Чернівці першим з п’яти міст проекту, в якому будуть впроваджені інструменти для мінімізації корупції на рівні місцевого самоврядування, що вже довели свою ефективність в інших країнах. Минулого року ми підписали Меморандум про порозуміння між Чернівцями та Антикорупційною ініціативою, а сьогодні команда проекту приїхала, щоб розпочати роботу, - зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Проект скрадатиметься із двох компонентів. Перший – оцінка корупційних ризиків у місті, другий – запровадження інструментів зниження і протидії корупції.

Ека Ткешелашвілі, очільниця Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні відзначила: «Ми залучаємо одну з провідних консалтингових компаній світу для роботи з командою мера. Наша програма та Делойт мають спільне бачення важливості зміцнення потенціалу місцевої влади, зокрема з огляду на реформу децентралізації. Важливо зауважити, що команда мера розділяє це бачення. Зі свого боку ми раді надати ресурси, які необхідні для їх власного прагнення покращити якість послуг, що надаються, та для залучення громадянського суспільства до активної участі у розвитку міста».

В рамках проекту фахівці «Делойт» допоможуть міській владі розробити План доброчесності міста, концепцію електронної приймальні, створити підрозділ для роботи із корупційними ризиками, а також запропонують, як поліпшити процедуру проведення громадських слухань для кращого залучення мешканців до процесу прийняття рішень.

«Першим етапом, із якого ми розпочнемо роботу в Чернівцях, буде оцінка корупційних ризиків, які виникають у місцевому самоврядуванні. Це запобіжний засіб для виявлення корупції, факторів ризику доброчесності та ризиків на інституційному, процедурному і галузевому рівнях. На основі виявлених ризиків у тісній співпраці з фахівцями з міської ради ми допоможемо розробити план заходів та запровадити ефективні інструменти для їх зниження», - прокоментувала Ірина Патроник, менеджер проекту, координатор групи муніципального і регіонального розвитку компанії «Делойт» в Україні.
Реалізація проекту в Чернівцях триматиме до кінця 2018 року. Окрім Чернівців подібні проекти буде впроваджено ще в чотирьох українських містах.

Довідка:
Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні (EUACI) - це найбільша програма технічної допомоги Україні з боку ЄС у сфері боротьби з корупцією, що розрахована на три роки. EUACI фінансується ЄС і спів-фінансується та впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA). 

Місія Антикорупційної ініціативи — зменшення рівня корупції в державі, щоб сприяти демократичному та економічному розвитку України. Програма складається з трьох компонентів:

- взаємодія з антикорупційними органами держави;

- співпраця з комітетом ВРУ з питань запобігання та протидії корупції;

- посилення спроможності органів місцевого самоврядування та сприяння ЗМІ й громадянському суспільству в антикорупційних процесах.

Компанія «Делойт» - це найбільша міжнародна консалтингова компанія, яка нараховує понад 680 офісів у світі. «Делойт» надає послуги у сфері аудиту, консалтингу, фінансового консультування, управління ризиками,оподаткування та супутні послуги клієнтам  державного  і приватного сектору, що здійснюють свою діяльність у різних галузях економіки. Компанія визнана лідером у світі з питань стратегії та регіонального розвитку. До виконання проекту «Чернівці – місто доброчесності» залучена команда Групи муніципального та регіонального розвитку, а також фахівці з питань управління ризиками.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews.com.ua