Напад на прикордонників. Генерал-майор назвав «вкрай загрозливою» ситуацію на Буковині

21.06.2018 11:15   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

Генерал-майор Державної прикордонної служби України Олег Медведчук вважає, що ситуація із конфліктами мешканців Чернівецької області та прикордонників є "вкрай загрозливою".

Про це він повідомив у дописі на власній сторінці у Facebook.

"Прикордонник, як і будь-який інший правоохоронець при виконанні службових обов`язків має переважне право на застосування сили, а в крайньому випадку і зброї. Закон чітко розмежовує поведінку сторін: правоохоронець вимагає - громадянин виконує. Все інше, в т.ч. оскарження незаконності дій людини в погонах - потім. Таким чином, я на стороні прикордонного наряду", - повідомив він, додавши, що він тривалий час відслідковує розвиток подій на кордоні Чернівецької області.

Напад на прикордонників. Генерал-майор назвав «вкрай загрозливою» ситуацію на Буковині

"Ситуація вкрай загрозлива. Між місцевим населенням та прикордонниками виник глибокий конфлікт, який вже давно перейшов в стадію фізичного протистояння", - написав Медведчук, нагадавши події річної давнини, коли у Путильському районі група з 70 осіб заблокувала прикордонний наряд. 

"Підбурений натовп категорично відмовився пропустити прикордонний автомобіль, який рушив для перевезення затриманої контрабанди. Тоді наряд теж здійснив кілька попереджувальних пострілів зі штатної зброї. Обійшлося без крові", - написав генерал-майор.

"При цьому місцеві мешканці, відкрито говорили, що причиною їх обурення є вибірковий підхід прикордонників в заборонах на здійснення протиправної діяльності. Навіть лунали обвинувачення, що прикордонні посадовці торгують затриманою контрабандою", - повідомив він.

Медведчук вважає, що головною причиною протистояння є те, що "прикордонників сприймають як складову в системі організації протиправної діяльності. А народ це бачить, і навіть на постріли він мовчати не буде".

"Військовим методом людей не зупинити. Майдан тому є прикладом. Якщо ситуацію не змінити прогноз розвитку обстановки невтішний: подальше загострення конфлікту аж до збройних сутичок місцевого населення з правоохоронцями; блокування прикордонних підрозділів; знищення прикордонної інфраструктури; падіння іміджу охоронців кордону", - повідомив генерал-майор ДПСУ.

"Дуже незрозумілим є підхід до розв’язання цієї кризи. Керівники відомства заховались у своїх кабінетах. Мабуть зараз на Буковину буде спрямований черговий військовий резерв із сподіванням на “розсмоктування” ситуації. Вважаю, що таке сподівання дуже марне. В складній ситуації слід виїхати на місце першим керівникам Держприкордонслужби, розібратись в обстановці, ініціювати координаційну нараду в ОДА, зустрітися з представниками громадськості в Чернівецькій області. Буде доречним замінити місцевих правоохоронців, що давно мають контрабандну залежність", - написав він.



Нагадаємо, у вівторок, 19 червня, в межах смт Красноїльськ Сторожинецького району Чернівецької області невідомі особи намагались блокувати рух прикордонному наряду Чернівецького прикордонного загону та здійснити груповий напад на працівників відділу прикордонної служби "Красноїльськ".

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець