Слимаки атакують Буковину! (Фото)

21.06.2018 21:13   Джерело: acc.cv.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Нашестя слимаків на Буковині спостерігають уже п`ятий рік поспіль. Так, мешканці Чернівців та районів області скаржаться, що їхні городи атакують.

«Вони поїдають усе, не нехтують навіть бур`яном. Оосбливо багато слимаків після дощу. Вони всюди - повзають поблизу під`їздів та в клумбах», - розповідає чернівчанка Ольга.

Слимаків стало більше, адже цьому сприяють кліматичні умови - багато дощів та вологи, кажуть фахівці. Вилазять молюски в основному після дощу, їдять переважно все молоде. На картоплі і помідорах, наприклад, висять, як грона винограду. Якщо ж культурних рослин немає, слимаки не погребують і бур’янами: будяком, мати-й-мачухою, кульбабою, подорожником.

Однак, біда в тому, що, пошкоджуючи рослини, слимаки водночас заражають їх такими хворобами, як сіра гниль суниці, помилково-борошниста роса гороху тощо. Крім того, слимаки розносять паразитів, які живуть в організмах домашніх тварин, здатні завдати істотної шкоди рослинам: вигризати зародки проростаючого насіння, об’їдати ніжні листи сходів і розсади в парниках і теплицях.

Керівник ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Олександр Александрюк розповідає:

«Для збору і знищення шкідників можна використовувати пастки – укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур’янів і бадилля), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3 – 5 м один від одного».

Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків – хвої, піску, тирси, і розміщують навколо грядок з рослинами. Можна використовувати також вапно-гідратне, мелений суперфосфат.

Досить дієвим заходом є встановлення пасток з використанням пива або суміші дріжджів і меду. Слимаків  дуже приваблює запах несвіжого пива або суміші пива і дріжджів. Заповніть ємність у вигляді мисочки одним з вищевказаних речовин. Заглибте її в землю таким чином, щоб краї були на рівні землі. Молюски підповзуть на принадний запах і потраплять в суміш. Ємність повинна бути досить глибокою, щоб слимаки не мали можливості вибратися з посуду. Кожні 2-4 дні перевіряйте пастки, звільняйте від шкідників і наповнюйте новим розчином. Зібраних слимаків знищують в міцному соляному розчині або заливають крутим кип’ятком.

За матеріалами http://acc.cv.ua

null
Фото http://acc.cv.ua

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: acc.cv.ua