Невідома Буковина: церква без куполів із цінними іконами

03.07.2018 16:15   Джерело: Буковина online
Опубліковано : Буковинський Новинар

Дерев’яна церква буковинського “хатнього” типу – пам’ятка архітектури національного значення, приклад якої збережений у селі Іванківці Кіцманського району.

Це село розташоване на березі річки Совиці. Перша письмова згадка про населений пункт датується 1452 роком. У 1473 році Молдавський воєвода Штефан Воде своєю грамотою дав дозвіл на купівлю села Дрогошу Дворецькому у боярина Кирсте.

Щоб побачити дерев’яну церкву, треба на перехресті в центрі села (якщо їхати з Ошихлібів) повернути ліворуч: храм-хата з’явиться через декількасот метрів.

Храм Різдва Богородиці побудований у 1794 році і належить до пізніх культових споруд архаїчного безкупольного типу. Церква тридольна, безверха, на кам’яному фундаменті. Нава ширша за прямокутний бабинець та п’ятигранний вівтар. Стіни оббиті дранкою та пофарбовані у модний в цих краях яскраво-зелений колір. Накрита високим скатним дахом, покритим бляхою, з великим виносом даху, під яким заховані невисокі пірамідальні покриття зрубів. На даху – три декоративних главки. В інтер’єрі церкви збереглися фрагменти ікон XVIII століття, з яких найбільшу цінність являють зображення Богородиці та Архангела Гавріїла.

Поруч з церквою розташована дерев’яна одноярусна каркасна дзвіниця, яка доповнює церкву: її стіни також пофарбовані у зелений колір, а дах покритий бляхою.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Буковина online