Чернівецька область отримала від уряду 119 мільйонів гривень

08.07.2018 20:30   Джерело: molbuk.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Понад 119 мільйонів гривень отримала цього року Чернівецька область від уряду в якості субвенцій з держбюджету на соціально-економічний розвиток.

Ці гроші, згідно із розпорядженням Кабміну, за пропозиціями нардепів, виділяються на проведення ремонтних робіт, закупівлі техніки та устаткування для різних закладів соціальної сфери у селах, громадах та районах кожної області України.

На що їх витратять?

Старі вікна замінять енергоефективними

Найбільшу суму грошей – 43 мільйони гривень - із цьогорічних субвенцій за сприяння нардепів Миколи Федорука і Максима Бурбака уряд виділив на продовження реконструкції перинатального центру. Також десять мільйонів гривень за ініціативи Миколи Федорука передали на закупівлю медичного обладнання для лікарні на Фастівській та діагностичного центру. Ще п’ять мільйонів гривень, завдяки Максиму Бурбаку, передбачили на ремонт будівлі Чернівецького транспортного коледжу, який у березні цього року постраждав внаслідок масштабної пожежі. Ці гроші Кабмін передав до обласного бюджету.
Загалом Чернівці отримали майже 76 мільйонів гривень субвенцій на соціально-економічний розвиток.

111 об’єктів соціальної сфери у Чернівецькій області тепер очікують на проведення ремонтних робіт, реконструкції чи добудови. Це, як правило школи, дитсадки, будинки культури та лікарні, в яких старі вікна й двері мають замінити новими та енергоефективними.

Скажімо, на Заставнівщині за урядові гроші буде проведено заміну вікон і дверей у Заставнівській ЗОШ та гімназії, у приміщенні Вербівського навчально-виховного комплексу, Задубрівського НВК та ще низки НВК. Замінять вікна і в будинку культури села Кадубівці, Веренчанській та Шубранецькій школах. Оновлення вікон і дверей очікується і в клубі Малого Кучурова, Горішньошеровецькій дошкільній дитячій установі, а також школі. Такі ж роботи проведуть у десятках соціальних об’єктів Хотинщини та Кельменецького району.

"Є проекти, котрі потребують додаткової державної підтримки, - каже народний депутат Максим Бурбак, виборчий округ №204 якого отримав понад 40 мільйонів гривень субвенцій з держбюджету. - Вважаю, що насамперед, надважливим є здійснення заходів з енергозбереження та енергоефективності закладів соціальної сфери. Це заміна вікон і дверей, утеплення фасадів, заміна котлів та систем опалення. Все це не тільки допоможе покращити теплопостачання об’єктів, але й, як показує практика, дасть суттєву економію коштів у майбутньому", - зазначив Максим Бурбак.

Найменша сума коштів на окрузі депутата "перепала" Сокирянському району – 400 тисяч гривень. За них буде проведено капремонт дошкільного навчального закладу "Дзвіночок" у селі Коболчин. За словами нардепа Бурбака, причина такої мізерної субвенції – цілковита відсутність співпраці з керівництвом РДА. 

"Я відкритий і готовий до співпраці абсолютно з усіма, хто бажає щось змінювати в своєму населеному пункті і готовий працювати на користь людей. Проте, звернень з району щодо виділення грошей на покращення розвитку територій до мене практично не надходить. Голова райради Василь Козак намагається усіма можливими шляхами продемонструвати мою начебто бездіяльність. Як наслідок - практично відсутня з головами сільрад і РДА. Щоправда, є звернення від однієї з сільських рад Сокирянщини. Воно чекає своєї черги на виділення коштів соцеконому. Також я співпрацюю з Сокирянською міською ОТГ. Крім того, з іншими районами округу і не тільки - у нас нормальні ділові стосунки. Добра воля і співпраця, а не упередженість", - повідомив Бурбак у коментарі "МБ".

Район потребує лише двох відеокамер?

У Сторожинецькому районі урядові кошти будуть спрямовані на капремонт ясла-садка "Берізка" у селі Буденець та заміну вікон у двох навчальних закладах. Утеплять фасад, замінять водостічні труби, а також придбають ігрові споруди для Комарівського ясла-садку "Колосок". Також на виділені кошти громада зможе придбати комп’ютерне, мультимедійне обладнання для Панківського НВК, Сторожинецької районної гімназії та амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

У Путилі за 50 тис грн проведуть реконструкцію стадіону "Карпати" імені Андрія Гусіна. А у Вижниці гроші будуть спрямовані на капремонт Будинку художника, а також системи освітлення спортзалу в гімназії.

"Головне, щоб тепер кошти на місцях були використані по-господарськи та за призначенням", - сказав нардеп Іван Рибак, виборчий округ якого отримав 7,1 млн грн субвенцій.

Майже півмільйона отримала Герцаївщина, де буде проведено капітальний ремонт будівлі будинку культури в селі Лунка та ремонт міського стадіону в Герці.
А ось найменшу суму грошей цього року отримав Новоселицький район – 200 тисяч гривень. За них придбають два комплекти камер відеоспостереження (!) для Топорівської й Тарасівської сільських рад. 

Тим часом нардеп Григорій Тіміш, що був обраний на цьому виборчому окрузі, у соцмережі похвалився виділеними трьома мільйонами гривень на продовження будівництва газопроводу в Глибокій та грошима, які передбачили на музей у селі Опришени. Загалом же його округ отримав 8,5 млн грн урядових коштів.

Невже найбільша потреба Новоселиччини – відеокамери у сільрадах, і чому на окрузі Тіміша ігноруються фінансові запити трьох районів (за винятком Глибоцького, який є рідним для парламентаря), кореспондент "МБ" намагався з’ясувати у політика по телефону – однак, обранець уже традиційно відмовився спілкуватися з нами. 

Скільки "перепало" грошей?

Обласний бюджет Буковини – 60 091 578

Заставнівський район – 14 796 000

Кельменецький район – 14 578 400

Хотинський район - 10 619 500

Глибоцький район – 7 454 000

Місто Чернівці - 2 958 422

Путильський район – 2 680 000

Сторожинецький район – 1 969 000

Кіцманський район – 1 627 000

Вижницький район – 1 262 000 

Герцаївський район – 477 000

отг м. Сокиряни - 400 000

Новоселицький район – 200 000.

(Джерело: розпорядження Кабміну №423-р від 13.06.2018. Суми вказані із врахуванням коштів, які розподілені урядом, у тому числі, в бюджети об’єднаних територіальних громад).

10 найдорожчих об’єктів

Що зроблять за ці гроші?

1. Реконструкція перинатального центру в Чернівцях – 43 000 000

2. Закупівля медичного обладнання для діагностичного центру та лікарні на Фастівській – 10 000 000

3. Реконструкція будівлі Чернівецького транспортного коледжу – 5 000 000

4. Будівництво підвідного газопроводу у смт Глибока – 3 000 000

5. Реконструкція спортивного майданчика та ігрової зони школи-інтернату в Чернівцях – 2 041 000

6. Реконструкція школи в селі Веренчанка – 2 000 000

7. Капремонт даху та утеплення горища Зарожанського НВК – 1 500 000

8. Капремонт поліклініки у Кельменцях – 1 499 500 

9. Капремонт Новоселицького НВК (Кельменецький район) – 1 499 000

10. Капремонт даху та утеплення Ленковецького НВК – 1 499 000.

За матеріалами https://molbuk.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua