На Буковині за незаконну вирубку лісу та його експорт посилять відповідальність

09.07.2018 20:43   Джерело: укроп.org
Опубліковано : Наталія Чернівецька

3 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (реєстр. № 5495), пише УКРОП із посиланням на Ресурс.

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України.

Документом передбачено введення тимчасово, строком на вісім років з дня набрання чинності Законом, заборони вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401 згідно з УКТЗЕД).

Окрім того, обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не повинен перевищувати 25 мільйонів кубічних метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у попередньому році.

Документом також внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з яким штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур та молодняка підвищені в кілька разів (максимально до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для посадових осіб).

Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201-1: «Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів необроблених».

За новою статтею запропоновано встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а при повторному порушенні або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою – на термін від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Штраф за статтею 246 ККУ «Незаконна порубка лісу» збільшений в 20 разів (до 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів), а при повторному порушенні передбачено покарання до 5 років позбавлення волі. При цьому, за незаконну рубку в заповідниках встановлено покарання у вигляді штрафу до 2000 мінімумів і до позбавлення волі на п’ять років.

Як зазначено в документі, істотною шкодою вважається така шкода, яка в 2 тисячі та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (реєстр. № 5495), після підписання Президентом України, набуде чинності з 1 січня 2019 року.

За матеріалами http://укроп.org 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: укроп.org