Журналіст став свідком жахливих кровавих подій у центрі Чернівців (Фото)

16.07.2018 13:15   Джерело: Факти Чернівці
Опубліковано : Буковинський Новинар

Керівник медіа-хабу «Шпальта», колишній футболіст «Буковини» та німецького «SV 09 Arnstadt» Олександр Білоус описав жахливі кроваві події у центрі Чернівців, свідком яких він став волею випадку.

Олександр зазначив, що учасники групового побиття явно були вихованцями спортивних секцій єдиноборств – і за «спортивним» виглядом, і за «майстерністю»…

В контексті цього інциденту можна згадати і ті сигнали, що в деяких секціях єдиноборств готують потенційних «тітушек», і пропозиції щодо посилення контролю над підготовкою єдиноборців. Зокрема, свого часу колишній керівник міського спорту Святослав Дяконюк запропонував, і ряд колег підтримали, аби зі ВСІХ тренерів та спортсменів, які займаються єдиноборствами (для неповнолітніх – від батьків або офіційних опікунів), брали офіційні розписки з попередженням про недопустимість застосування набутих навичок в повсякденному житті (крім як в якості самооборони і т.п.) та передбачену відповідальність (в т.ч. кримінальну)… Це питання мали, зокрема, розглянути на профільній комісії обласної ради, яку очолює зірковий бігун Іван Гешко.

А ось і розповідь Олександра Білоуса про ті неприємно вражаючі події:

«На фото звичайна частина – лавиці, просто трохи закривавлена і валяється собі в сквері біля нічного клубу «Сорбона». І все б нічого, ну певно хтось порізався, та ні, це я – у сарказм поліз. Ситуація із нібито буденних, під розважальним закладом годині так о 3 ночі 14.07 сталася бійка між чоловіками. Ну, знову ж таки, усіляке буває, алкоголь, гарні жінки навколо, вічний потяг «самців» до пригод і завоювань, от гормони і зіграли. Та ситуація і жах її трохи в іншому. Бо коли ти доробляючи якісь речі, по роботі виїжджаєш додому і поволі їдеш старенькою, глянцевою, австрійською бруківкою, що аж заколисує – вулицею Університетською, тут одразу прокидаєшся, бо на цій самій бруківці лежить непритомний чоловік, навколо якої метушливо і в паніці «чаклують», певно його друзі, чи просто не байдужі.

 

Швиденько паркуєшся на «Вавілова» і допомагати і одразу розумієш, що допомогти не так і легко, бо ці люди хто намагається надати допомогу непритомну, теж всі зкривавлені, жінки плачуть і кричать про допомогу…. І тут, тобі – втомленого і дещо виснаженого від робочого тижня, як блискавкою – навколо них, як стерв’ятники, гієни, що загнали свою здобич у глухий кут, і відчувши смак крові – Зграя Молодиків (приблизно 30 штук), відверто класної, підготовленої спортивної статури, технічно підготовленої, я про бойові мистецтва – по черзі підбігає і УВАГА із ось цими палками, штахетами, називайте як хочете – добиває, явно вже тих, хто із «нічним відпочинком» – закінчив. Тим перехожим, хто робить зауваження, щоб лишили вже в спокої, відповідь одна – одразу по макітрі.

Дочекавшись поліції і швидкої, розумієш, що товаришам все ж вдалося відтягнути непритомне «тіло» свого друга, що певно в цій ситуації було головним, а далі вже лежачи вдома, години через дві, після всього викладаєш у голові тезисно, щоб сьогодні описати, бо цікава і доволі небезпечна штука виходить:

1. Людина, як така почувати себе у безпеці не може, в самому центрі – затишного європейського міста. Навіть якщо вона і була в чомусь не права і певно випивала у нічному клубі, що якби не трагедія.

2. В самому центрі, толерантного, спокійного міста – людину може гамселити натовп із 30 молодиків, які явно не із дискотеки всі вишли, бо дехто при мені під’їжджав на білому «принтері» і ще з якихось мікроавтобусів і впевнено із знанням справи починам «пояснювати» силою, що опоненти не праві.

3. По приїзду одного, двох екіпажів патрульної поліції, ця зграя неконтрольованих, але добре підготовлених молодиків, віком від 18 до 25 років – навіть і не відчула, що прибули правоохоронці. Почали кидати недопалки в одні із поліціянток, вигукуючи нецензурну лайку навіть демонстративно сидячи на сходах із «штахетами» у руках якими, ще декілька хвилин назад «провчали» – неугодних.

4. Коли кількість патрулів сягнула – 7 авто, вже із словами – «Мусарня» з’їжджається, всі знімаємось», почали розбігатись.

5. Для затримання правопорушників, поліцейськім потрібні були підстави, звертаючись до людей, хто викликав поліцію, ствердно чомусь відповів тільки я, встигши вказати на декількох найбільш активних «бійців». Тут висновок, люди хочуть, щоб поліція захищала, та самі лізти у марудні, «пояснення», «заяви» і зайві проблеми – Зась!

Все ж одного із учасників затримали, маю надію, що «попрацювавши» із ним, поліція встановить і інших. Всі вже може забули, чи притягнули до відповідальності, боксера, що біля Егоїста одним ударом в щелепу вбив чоловіка років так зо три назад.

P.S. І ось тут головне, у Чернівцях, та певно в усій країні діє – «вуличне право», не правильно подивився, не так щось сказав – отримай від добре підготовлених «пісек», якщо говорити – жаргонно. Угрупування такого роду ж хтось і для чогось створює, і якщо правоохоронні органи будуть закривати на це очі, то ой не туди рухаємось…..не в цивілізований світ.

P.P.S.всі покази дав, пояснення, описи тих кого зміг виокремити, одного таки затримали – побачимо, що далі».

Хочеться сподіватися, що правоохоронці встановлять всіх причетних до цих кровавих подій, і вони понесуть заслужене покарання. Плюс, звісно, потрібно посилити роботу в напрямку недопущення повторення подібних інцидентів…

І в цьому ж контексті трішки про роботу нової поліції. Одна чернівецька пенсіонерка розказала fakty.cv.ua, як їхній сусід, коли випиває (а це стається доволі регулярно), влаштовує скандали, гримає в двері сусідам по під’їзду, чіпає припарковані поруч авто, грубить, пристає і т.п. Вони викликають поліцію, але «толку з цього мало». Поліцейські вислуховують скаржників, говорять з агресивним сусідом, цікавляться, чи до них немає претензій, і йдуть. А молодик незабаром повторює свої «подвиги» знов і знов… Пенсіонерка зазначає, що хотіла би більш жорстких дій з боку правоохоронців, аби таким хуліганам не хотілось більше займатися такими агресивними витівками: мовляв, дали б йому добряче тими «дубинками», щоби відбити охоту до хуліганства…

Але поліція у нас трохи, на жаль, «прив’язана по руках», обмежена в діях в таких випадках. Та й не знати, наскільки всі патрульні поліцейські добре підготовлені фізично, аби протидіяти навіть банальному хулігану напідпитку, не кажучи вже про погано вихованих вихованців секцій єдиноборств… Добре було б, щоби в тих секціях готували якраз кадри для правоохоронних органів і т.п., а не потенційних злочинців… І це теж зона відповідальності держави (влади)! Треба вміти правильно організовувати і контролювати ці потенційно небезпечні для суспільства процеси… Тема непроста, але дуже важлива…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Факти Чернівці