Для перенесення СІЗО за межі Чернівців немає коштів

22.07.2018 14:15   Джерело: buknews
Опубліковано : Буковинський Новинар
Уже декілька років говорять про перенесення слідчого ізолятора з центральної частини Чернівців на інше місце.

В Україні практично в кожному великому місті в центральній частині розташовані заклади пенітенціарної системи. Переважно це слідчі ізолятори, інколи справжні в’язниці.

У Чернівцях у середмісті розміщено СІЗО, про перенесення якого за межі міста говорять вже давно. Уже навіть почали шукати інвестора, який би погодився збудувати нове приміщення, а натомість отримати споруду в центрі міста.

Під час одного з візитів до Чернівців міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Чернівецьке СІЗО небезпечне для містян.

- Є низка об’єктів, включених в перший блок для переміщення з центральної частини міста. Серед них і Чернівецьке СІЗО. З точки зору безпеки, воно несе загрозу. СІЗО унікальне тим, що вікна межують зі школою, - заявив він.

Зрештою, Мін’юст навіть оголосив конкурс із продажу слідчих ізоляторів. Зокрема йдеться про такі заклади у Чернівцях та Одесі. А згодом там не проти, щоб усі сто закладів, які є на території України, було винесено на конкурс.

Звісно, на такі цілі у бюджеті грошей немає, тому спочатку заплановано, аби інвестор збудував такий заклад за межами міста, а вже потім на місці СІЗО будували нові будинки чи інші центри.

Що буде на місці колишнього СІЗО, має нібито вирішувати місцева громада. Проте в нашій державі не прийнято запитувати людей, що саме вони хотіли б.

До речі, донедавна у Чернівецькому СІЗО перебували 14 в’язнів, які засуджені на довічно. Їх торік перевели до відповідних установ в Україні.

Заступник міністра юстиції України Денис Чернишов у Чернівцях визнав, що проблема перенесення СІЗО є, але грошей для перенесення таких закладів за межі міста немає.

- Старі будівлі в системі СІЗО (йдеться також про Львівський СІЗО, збудований 1714 року) не відповідають якимось стандартам утримання. Бо тоді, коли їх будували, про це і мови не йшло. Тим більше, що більшість цих установ були збудовані не як заклади пенітенціарної системи, - зауважив він. - Ми постійно звертаємося до різних міністерств, щоб не просто виносити їх за межі центру міст, а будували нові, сучасні, які відповідають вимогам. Бо за часів сучасної України жодної такої установи не було збудовано. Ситуацію потрібно міняти. І ми ставимо це питання на порядок денний.

До речі, будівля слідчого ізолятора перебуває у державній власності. Вона є пам’яткою архітектури. Її будівництво почалося 1812 року (під час війни з Наполеоном). Тоді це була околиця міста, а нині – центр Чернівців.

Загалом розмір ділянки, на якій стоїть СІЗО, становить 1,22 гектара. Саме вона має перейти до інвестора, який погодиться збудувати нове приміщення.

Олесь Задністровський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews