775 буковинців мають імунітет до коронавірусу

17.09.2020 08:05   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Обласний лабораторний центр щодня проводить тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Його наразі вважають найефективнішим для визначення інфікування COVID-19. Результати таких досліджень оприлюднюють щоденно, відтак, буковинці знають, яку кількість зразків було опрацьовано за добу та кількість виявлених нових випадків захворювання.

Разом із тим, епідеміологи також досліджують зібраний від недужих матеріал методом імуноферментного аналізу (ІФА). Із його допомогою виявляють комплекс «антиген – антитіло», тобто наявність у організмі вірусу та імунної відповіді на нього.

 

У лабораторному центрі визначають імуноглобуліни або ж антитіла типу А, які свідчать про початок недуги, М, що з’являються у розпалі хвороби, та G, котрі виникають після перенесеного захворювання.

Так, у період із 22 липня до 15 вересня за допомогою методу ІФА було досліджено 9976 зразків, із них у 775 виявили імуноглобуліни G. Тобто ці люди вже перехворіли коронавірусною хворобою та мають до неї імунітет. Однак чи стійкий він – невідомо.

– Ми не маємо достатньо досвіду боротьби з цією інфекцією, щоб розуміти, наскільки тривалим та сильним є імунітет після перенесеного захворювання, – пояснює головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко.

За її словами, ІФА – додатковий метод дослідження. Він є корисним, коли ПЛР-тест негативний, однак за клінічними ознаками людина все ж хвора на COVID-19. Тобто вірусу у верхніх дихальних шляхах уже немає, але обумовлені ним процеси в організмі тривають, наприклад, розвивається пневмонія. Для встановлення діагнозу рекомендовано виключно результат ПЛР.

– На Буковині ІФА-тести роблять не лише у лабораторному центрі, а й у приватних лабораторіях та у окремих закладах охорони здоров’я. За алгоритмом, люди, у яких виявляють антитіла А або М, мають також пройти обстеження методом ПЛР, – каже Наталія Гопко. Про це йдеться на сайті Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews