Володимир Стефанець

Семену, Сєні...

На спомин про Семена Цидельковського

24.11.2021 00:25   Джерело: CvNews
Автор : Володимир Стефанець
Як ти там, Семене? Бо тут ми любили тебе такого, яким ти був - доброго чоловіка, свого, нашого і неймовірно чернівецького. Через тебе і ми, колись зайшлі, ставали патріотами цього вічного і такого твого міста.
 
Ми поважали тебе за поєднані у тобі єврейську мудрість і нашу слов’янську запальність - у них ти завжди був щирий. Ну, і, звісно, був непоборним життєлюбом – у спогадах про великих у Чернівцях, у своїх віршах, книгах і просто за чаркою у чоловічій компанії. Ми з тобою мали жити сто літ – під твої оповіді про чернівецькі єврейські дворики, свого "в дошку" Євтушенка і Бодю Ступку, з яким ти був на короткій нозі.
 
Дякуючи тобі, усі великі знали: після Тель-Авіва і Нью-Йорка, треті у світі – Чернівці. Тепер маємо що згадати з того, оповіданого тобою, бо ще вчора ти був майже вічний – варто було лише набрати номер телефона…
 
Ти пам’ятаєш, як запросив якось нас - Петра, Богдана і мене - до себе на Песах – єврейську Пасху, щоб за твоїм столом ми пробували мацу і говорили про прісні коржі нашого життя. І то була чудова розмова. А тепер вже й вічна.
 
Ти знаєш, нам не вистачає тебе: твого голосу, присутності, твого духу - найпалкішого з-поміж усіх євреїв українця. Ти пробач нам, що цього ми не сказали тобі за життя, і не так часто, як ти запрошував, приходили до тебе в "Шепетівку" на посиденьки. Суєта… Вчора ми були дуже зайняті, а сьогодні тебе вже немає дев’ять літ – Семена Цидельковського і просто Сєні, якого ми так любили. За мацу, за прісні коржі і за сто літ, які ми мали жити. З тобою…
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews