Буковинські мовні пристрасті: націоналісти пікетували румунський культурний центр (Відео)

02.12.2017 23:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Націоналісти пікетували румунське культурне товариство в Чернівцях. Представники «Правого сектору», «Громадянського корпусу» та інших організацій звинуватили румунів у діях на догоду Росії, повідомляє кореспондент ТСН.

Для лідера місцевої нацменшини активісти принесли спеціальну грамоту.

До приміщення, де знаходиться просвітницький центр Eudoxiu Hurmuzachi, активісти прийшли з наліпками «Урочисте представництво Путіна на Буковині». Таким чином націоналісти висловили протест проти позиції голови кульутрного центру Василя Терицану, котрий був організатором мітингу румуномовного населення проти закону про освіту у Чернівцях.

Націоналісти наклеїли імпровізовану адресну дошку на вітрину культурного центру та хотіли вручити грамоту її голові. Однак адміністратор румунського ресторану з цієї ж будівлі пояснив, що Терицану зараз перебуває у Румунії, тож грамоту йому лишили у ресторані.

Раніше Олег Тудан у блозі на tsn.ua порівняв мовну та політичну ситуацію на Буковині з бездумним похованням радіоактивних відходів:

«Маємо «під носом» (хоча насправді — на периферії, можливо, тому і не видно з кабінетів столиці) класичний тлійний конфлікт — і його схожість з тим, що пізніше переросло в сепаратизм на Донбасі, надто кидається в очі, аби з цим шуткувати. Та і дійові особи майже ті самі — політики колишньої Партії регіонів, а нині «Опозиційного блоку», та попи Московського патріархату», - зауважив автор публікації.

Нагадаємо, український закон про освіту підкинув дров у вогонь політичної агітації угорців та румунів. В українській делегації впевнені – європейські закиди винятково політичні, та не містять ніяких наслідків для України. Міністр освіти Лілія Гриневич по черзі зустрічалася з усіма невдоволеними делегаціями. Це аж 5 країн. Проте ПАРЄ ухвалила резолюцію про перешкоди навчанню мовами нацменшин, яка критикує новий український закон.

За матеріалами https://tsn.ua/ukrayina 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews