Україну представили на Міжнародному благодійному ярмарку в Індії (Фото)

11.12.2017 17:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Українська культурна спадщина багата традиціями, народними звичаями і ремеслами, піснями і танцями та іншим.

Оскільки в світі в останні роки активно розвивається культурна дипломатія, то Україна зі своїм тисячолітнім спадком варта гідного представлення на міжнародному рівні. Нещодавно це силами працівників Посольства України в Республіці Індія за активного сприяння української діаспори було зроблено в Делі.

Так, 3 грудня 2017 року Україна була представлена у рамках роботи 29-го Міжнародного благодійного ярмарку, який відбувся у столиці Індії за організаційної підтримки Асоціації жінок країн співдружності Делі (The Delhi Commonwealth Women’s Association (DCWA)) та представників дипломатичного корпусу, акредитованого в Індії. Україна поряд з іншими країнами-учасницями, яких налічувалось майже 40, була представлена окремим стендом, декорованим у національному стилі.

Співробітники Посольства України, члени їх сімей і активні українці Індії, які представляли національний стенд, пропонували відвідувачам заходу українські національні страви, одяг та різноманітні сувеніри. У відвідувачів ярмарку користувалися попитом наші страви - вареники, голубці, котлети по-київськи, Київський торт, весільні шишки, рогалики, канапки з салом, узвар. Все це було приготовлено руками українок, які проживають в Індії. Проте головною метою було ознайомлення з українськими традиціями і звичаями. Кожну страву супроводжувала історія її виникнення, опис складників і процесу приготування англійською мовою. Аналогічно така ж інформація була підготовлена і до кожного сувеніра. Окрім того, представники українського стенду намагалися якомога більше розповісти відвідувачам ярмарку про страви, ляльки-мотанки, вишивки і інше. Усі вироби та їжа були надані представниками посольства та української діаспори з любов’ю.

Зазначимо, що український стенд упродовж останніх років отримав постійних покупців, які з великим задоволенням купують український натуральний мед, шоколад, великою популярністю традиційно користуються вишиванки, шкарпетки, новорічні подарунки та прикраси ручної роботи.

Декоруючи стенд та фотозону, українці в Індії прагнули продемонструвати українські елементи народного вжитку, якими традиційно декорували будинки до Різдвяних та новорічних свят наші предки, зокрема розмаїтими виробами з соломи та колосків - дідухи, дерев’яні підсвічники, іграшки ручної роботи, вишиті рушники тощо...

Значну організаційну підтримку в підготовці та участі України в Міжнародному благодійному ярмарку надали представники української громади Індії, зокрема Ангеліна Кудіна (Мелітополь, Запорізька область) спекла коровай, Іванна Чандана-Місюра (Коломия, Івано-Франківська область) приготувала вегетаріанські страви - голубці, рогалики з сиром, надавала значну організаційну підтримку, Наталія Оксенюк (Волинська область) приготувала весільні шишки для продажу, вишила картини для ярмарку. Світлана Сівер (Більмак, Запорізька область) допомагала Наталії у приготуванні весільних шишок, спекла медівник, Лариса Тоцька (Херсон) спекла смачні горішки, Марина Акрам (Оржиця, Полтавська область) забезпечила колосками для виготовлення дідухів та виробів з колосся та соломки, спекла Київський торт, Галина Чоудрі (Тернопільська область) взяла участь у танцювальній постановці, Тетяна Малік (Рівненська область) вирішувала низку організаційних питань, займалася декором стенду і допомагала продавати, Оксана Мішра (Вінниця) безпосередньо допомагала у день проведення ярмарку, Тетяна Пентапаті (Полтавщина), Еліна Абакарова (Бережани, Тернопільська область) займалася постановкою танцювального номера і підготовкою до виступу, Оля Такмакова (Крим) також активно долучилася о участі в ярмарку. Чоловік Ольги Такмакової з Криму Зішан Паша протягом усієї тривалості ярмарку забезпечував фотозйомку.

Активна родина українців з Запоріжжя - Світлана та Андрій Мілюкови – доклала не менше зусиль. Світлана спеціально для ярмарку розробила дизайн етикеток на мед та хріновуху, а Людмила Водяник виконала оформлення баночок для фасування меду та пляшок для хріновухи.

Цьогорічним сюрпризом участі України у ярмарку стало виконання танцю «Гуцулянка» на однойменну пісню Івана Поповича. У ролі танцівниць виступили представниці української діаспори під художнім керівництвом Еліни Абакарової.

Окрім того, художню частину гармонійно доповнила віртуозна гра на скрипці музиканта з України Юлії Усачової (Нова Каховка, Херсонська область).

«Безмежно вдячна всім, хто долучився до забезпечення та участі України  у Міжнародному благодійному ярмарку в Нью-Делі. Це ваш вагомий внесок у наш спільний успіх! Беззаперечно, і українські сувеніри, і страви традиційної української кухні, приготовлені спеціально для ярмарку, користувалися значним попитом у відвідувачів. Однак, справжній фурор викликав виступ нашого танцювального колективу з композицією «Гуцулянка». Нехай теплі спогади про тривалий період підготовки та день ярмарку ще гріють дуже довго», - зазначила Наталія Поліха.

Як розповіла Еліна Абакарова, під час минулого ярмарку виникла ідея виступити з українським танцем. Це була пропозиція представниць української діаспори.

«У жовтні цього року під час зустрічі в Посольстві України відбулося обговорення з приводу того, що буде представлено. Тоді я запропонувала свою допомогу в тому, що можу з жінками вивчити танцювальну композицію. Погодилося 8 учасниць. Я вибрала пісню «Гуцулянка» Івана Поповича, оскільки музика у ній справді танцювальна і має чудові гуцульські мотиви. Чесно кажучи, подобається цей співак з Закарпаття. Виключно народну мелодію свідомо не брала, тому що дівчата не професійні танцівниці. Автентичні гуцульські пісні і танці вимагають більшої витривалості і довшого періоду репетицій. У нашому розпорядженні було трохи більше місяця. Гуцульські мотиви дуже подобаються, вони енергійні і викликають зацікавлення. Дуже хотіла, щоб на ярмарку був представлений запальний український танець, який би сподобався всім», - поділилася враженнями Еліна.

За її словами, учасниці хореографічної постановки докладали максимум зусиль, з’їжджались з далеких сторін Делі до посольства. Потрібно сказати, що столиця Індії - величезне місто і відстань між його частинами може складати 60 кілометрів. Це однаково, що доїжджати з Бережан чи іншого районного міста до Тернополя. Загалом площа міста становить 1484 квадратних кілометри, а населення перетнуло позначку 20 мільйонів.

«Усі танцівниці мали свої вишиванки, а спідниці пошили з гімачальських шалей. Візерунки в Гімачал Прадеші практично ідентичні гуцульським. Одна з учасниць Іванка Чандана-Місюра, яка родом з Коломиї і мама якої вишиває традиційні сорочки, теж це підтвердила. До речі, Іванка підготувала для всіх головний убір. Виступ був аматорський, але ефектний. Відвідувачі ярмарку висловлювали своє захоплення, підходили фотографуватись з нами.

Взагалі наш стенд був чудовий, організатори молодці, наші жінки супер-господині. Дякуємо Посольству України і пані Наталії Полісі за організацію такого свята і представлення нашої країни на високому рівні Також висловлюю подяку нашим дівчатам за ентузіазм у вивченні танцю і за чудовий виступ. Україна в Індії розквітає», - додала Еліна Абакарова.

До танцювального складу увійшли Аліна Кудіна, Іванна Чандана-Місюра, Наталя Оксенюк, Галина Чоудрі, Еліна Абакарова, Світлана Сівер, Лариса Тоцька, Яна Водяник.

Посольство України в Індії багате на активні родини своїх працівників, які сприяють популяризації нашої країни. Одна з них – сім’я Водяник з Черкащини: Віталій Павлович, Людмила Федорівна та їх донька Яна. «Я разом з Людмилою Федорівною і Яною виготовили переважну більшість декору для українського стенду: 3 дідухи, зірки і вінок з колосся, квіти з кукурудзи, новорічні іграшки тощо. Під керівництвом Людмили Федорівни жінки посольства наліпили понад 400 вареників, а також робили котлети по-київськи. Все це користувалося попитом у відвідувачів ярмарку. Яна приєдналася до танцювального колективу. Також члени цієї родини надали сувеніри для продажу, запропонували креативні ідеї щодо організації лотереї. Окрім того, пані Людмила (вчитель української мови та літератури за фахом) на добровільній основі щосуботи в приміщенні дипустанови проводить заняття для дітей», - розповіла Наталія Поліха.

Ще одна активна родина Посольства України в Республіці Індія Тімур Ольховик та Аня Марченко з Черкащини. Тімур другий рік поспіль розробляє макет банерів для оформлення українського стенду. Він разом з Анею виконують практично всю роботу, пов’язану з поліграфією (розробка та друк різноформатних етикеток для товарів та сувенірів з описом товарів,  цінників тощо). Як і багато інших вони забезпечують сувенірами для продажу, проводять фотозйомку заходу, займаються декоруванням стенду та продають товари в день ярмарку.

Андрій і Іра Задойні з Хмельницького допомагали з декором, готували страви, надали сувеніри. Їх син Максим, якому 10 грудня цього року виповнився лише рік, - наймолодший учасник двох ярмарків. Донька Вероніка допомагала мамі у виготовленні декору та декоруванні стенду.

Родина Бєлових - Ярослав та Юлія, а також їх однорічний син Микита, займалися розробкою дизайну та оформленням стенду, зокрема фотозони.

Потрібно казати, що жоден співробітник посольства чи член родин не стояв осторонь. Кожен зробив свій посильний внесок в успішне представлення України. Спільна праця і об’єднання зусиль принесли нашій українській спільноті в Індії популярність.

Частину коштів передано організаторам для забезпечення функціонування медичного центру для малозабезпечених в місті Нью-Делі. Інша частина виручених грошей, за словами Наталії Поліхи, піде українським дітям, які перебувають на лікуванні в Індії та потребують матеріальної підтримки.

Яніна Чайківська

Автори світлин Зішан Паша, Тімур Ольховик, Ольга Саксена, Еліни Абакарова

За матеріалами http://www.tenews.org.ua 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

Більше фото можна переглянути у Фейсбук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews