Чернівецькі ялинки-2018: підводні камені та охорона хвойних насаджень

13.12.2017 09:16   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На Буковині відповідно до розпорядження Чернівецької обласної державної адміністрації від 17 листопада 2017 року № 1019-р «Про заготівлю і реалізацію новорічних ялинок у передноворічний період 2018 року».

З метою забезпечення при цьому належного порядку підписано відповідний наказ «Про заходи з охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2018 року».

Заготівля новорічних ялинок не завдає природі жодної шкоди, оскільки проводиться побічно при розчищенні сільгоспугідь, автотрас, ліній електромереж, прорубуванні квартальних просік, а також у порядку проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Окрім цього лісогосподарські підприємства вирощують ялинки до зимових свят на спеціальних плантаціях.

Лісорубні квитки на лісогосподарські заходи, під час яких триватиме заготівля ялинок, суб’єкти господарювання лісової галузі виписують за погодженням з управлінням екології та природних ресурсів Чернівецької облдержадміністрації. До виписки лісорубних квитків проводиться обстеження відповідних ділянок за участю спеціалістів державних органів лісового господарства та управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації зі складанням актів із визначенням можливої кількості отримання ялинок внаслідок проведення лісогосподарського заходу.

Додамо, що заготівля новорічних ялинок за рахунок розчищення сінокосів і пасовищ агрогосподарств проводиться за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування. Усі заготівельники відпускають святковий товар за товарно-транспортними накладними.

Кожне деревце матиме відповідну стрічку зі штрих-кодом з інформацією про місце та суб’єкта заготівлі. Таке маркування підтверджує легальне походження ялинок та законність їх реалізації.

Також єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспортна накладна встановленого зразка (типова форма 31-ТН, затверджена наказом Міністерства транспорту України і Міністерства статистики України від 29 грудня 1995 року № 488/346) з відповідними відмітками відвантажувала.

Відповідно до вищезазначеного наказу задля упередження незаконної заготівлі і продажу новорічних ялинок усі державні лісогосподарські підприємства проводитимуть у лісовому фонді спільні рейди з працівниками територіальних органів поліції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами. Посилено охорону селекційних плантацій і ділянок особливо цінних та рідкісних хвойних порід.

Тому, управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації попереджає:

За незаконно зрубану ялинку законодавством передбачено суттєві штрафи та відшкодування збитків, завданих довкіллю. В цілому це може обійтися ялинковим браконьєрам у вартість новорічного святкового столу. Тому новорічні ялинки краще спокійно придбати безпосередньо в лісгоспах краю, через мережу магазинів «Лісовичок», а також на новорічних ярмарках, що працюватимуть у кожному селі і місті Буковини.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews