Буковина може втратити найдавнішу церкву (Відео)

27.12.2017 19:00   Джерело: acc
Опубліковано : Буковинський Новинар

Національній пам’ятці архітектури 15 сторіччя загрожує руйнування. Стародавня споруда знаходиться у селищі Лужани, - пише acc.

Частину давнього настінного розпису тут реставрували ще у 90-х роках минулого століття, відтоді – коштів забракло. Зараз – під загрозою руйнування дах пам’ятки, якщо зношена покрівля розсиплеться – вберегти фрески буде непросто.

Священник Роман Палійчук  щодня хвилюється чи не обвалився дах стародавньої Вознесенської церкви в селищі Лужани.

Стіни кам’яної споруди 15 сторіччя, яка є найдавнішою на Буковині, вкриті фресками. Частину розписів реставратори відкрили ще у 1990-х роках. Решту фресок поки розглянути складно. Деяким із них – понад 500 років, є ще й унікальне давнє графіті - надписи відвідувачів, найдавніший датується 1515 роком.

Роман Палійчук, настоятель церкви: По великому рахунку ті, хто досліджував ці фрески кажуть, що вони – унікальні. Тобто, повторення цієї руки та цього віку мало де є. Лише тільки ще у двох місцях є приблизні натяки, що воно може бути одновікове і та сама рука. Але в цьому храмі воно збережене у великій кількості.

Фрески,  виконані у класичному візантійському стилі, оповідають про різні біблійні сюжети -  кінець світу, смерть грішника та праведника, на них також  зображено різних святих.

Роман Палійчук, настоятель церкви: В кожній фресці, яка тут є, є великий задум, і людина, будучи неписьменною, мала можливість для себе пояснювати собі наше майбутнє життя у царстві небесному.

Тепер унікальним цінностям загрожує руйнування. Дах , зведений за сучасності – зістарився, фахівці радили замінити його ще десять років тому.

Роман Палійчук, настоятель церкви: Ще у 2008 році інститут, який проводив реставрацію, ними була зосереджена увага про заміну перекриття храму. По великому рахунку, воно вже зав’язло і коли якісь буйні вітри чи дощі, я хвилююсь, чи воно так усе, як є сьогодні.

Хоч віряни селища мають нову церкву, за пам’яткою сумлінно доглядають і втрачати не хочуть.

Ірина Менчинська , мешканка селища Лужани: Не великі свята ми все одно сюди заходимо, і хто хоче вінчатись – іде сюди . Дуже гордість бере, що ми живемо у такому старовинному селищі.

Чернівецькі чиновники сподіваються знайти кошти з місцевого бюджету на проектно-кошторисну документацію реставрації. Але, кажуть, це буде лише частина від потрібної суми.

Віра Китайгородська, керівниця управління культури Черінвецької ОДА: Визначились із вартістю лише проектно-кошторисних робіт. Це 300 тисяч гривень. В наступному році ухвалюватимемо програму збереження культурних пам’яток. Сподіваємось, частину грошей знайти. Все одно ,слід шукати меценатів спонсорів і громаді також докласти коштів. А далі мова йде про кілька мільйонів гривень, щоб найняти про фахових реставраторів, археологів, які здійснюватимуть роботи на цьому об’єкті.

Поки чиновники шукають гроші на реставрацію пам’ятки , Вознесенська церква є в усіх туристичних маршрутах країни. Подивитись на давні фрески приїжджають десятки туристів з усієї країни і з-за кордону.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: acc