Буковинцям роз'яснили, як нараховують мінімальну заробітну плату по-новому

02.01.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Законом про Державний бюджет України на 2018 рік з першого січня встановлено новий розмір мінімальної заробітної плати.

Нарахування «мінімалки» відтепер становить:

у місячному розмірі - 3 723 гривні;

у погодинному розмірі  - 22,41 гривні.

Управління Держпраці у Чернівецькій області нагадує суб’єктам господарювання області:

мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Роботодавець  зобов’язаний пам’ятати: згідно із Законом України «Про оплату праці», при обчисленні розміру заробітної плати працівника  для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, котрий виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець  зобов’язаний провести  доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Водночас суб’єкти господарювання мають дотримуватися законодавчих вимог щодо нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка також є мінімальною гарантією  в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню в установленому порядку.

При  недотриманні роботодавцями мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовується штрафна санкція  у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом  на момент виявлення порушення. 

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews