«Миргородський притулок – табір смерті»: чернівчанам презентували фільм про голодомор

19.01.2018 08:43   Джерело: bukovyna.tv
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Чернівцях презентували документальну кінострічку «Миргородський притулок – табір смерті». У фільмі йдеться про долі дітей, які у час голодомору 1932-33-х років залишилися сиротами.

Події у кінострічці розгортаються на Полтавщині, зокрема у місті Миргород.

Фільм про дітей Миргородського табору смерті. Від жовтня 1932-го року із сіл району до нього почали звозити осиротілих дітей. 14-річна Ольга зіграла одну із таких дівчаток.

ОЛЬГА МАХНО: 

«У жінки, яку я грала, була дуже захоплива історія. Вона потрапила туди з братом і сестрою. Вони у таборі загинули. А моя героїня єдина, хто залишився з їхньої сім’ї і, в принципі, одна з небагатьох, хто залишились взагалі із дітей, які перебували у тому притулку».

Документальний фільм є короткометражним, тривалістю 10 хвилин. Режисер кінострічки – журналіст та дослідник Миргородщини Микола Марченко. Розповідає, інформацію для фільму збирали впродовж року.

МИКОЛА МАРЧЕНКО, РЕЖИСЕР ФІЛЬМУ: 

«З питань пошуку інформації труднощі були величезні. Справа в тім, що про все, що стосувалося голодомору, старалися замовчувати. Документи знищувалися, в тому числі і по цьому притулку, документи НКВС знищувалися. Скільки дітей помирало, де могильники їхні – це все дуже складно відновлювати. Ми відновлювали лише по спогадах і в певній мірі по документах».

Нині на Полтавщині є «Музей трагедії голодомору 1932-1933 років». Ярослав за спеціальністю історик, розповідає, на захід прийшов, бо свого часу у цей музей йому потрапити не вдалося.

ЯРОСЛАВ АДАМЧУК, ЧЕРНІВЧАНИН: 

«Я був на Миргородщині не так давно і, коли хотів попасти в музей, де знаходився цей дитячий табір, він був зачинений. І це було проблемою для мене, бо дійсно був цікавий саме цей об’єкт – дитячий табір смерті. У своїй діяльності науковій те, що вивчав з історії я про табори такого формату не чув».

Також на презентації чернівчанам показали наукові розвідки та книгу «Історія у документах».

За матеріалами https://bukovyna.tv 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: bukovyna.tv