Чернівеччині, яка ще не відійшла від кору, загрожує дифтерія

24.01.2018 20:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Після спалаху кору Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує Україні спалах значно небезпечнішого захворювання – дифтерії. 

На фоні епідемічного неблагополуччя щодо інфекційних захворювань та, у зв’язку з низьким рівнем охоплення щепленнями, ризик виникнення в Україні спалаху цього інфекційного захворювання вважають досить високим.

«В основі прогнозу щодо можливого ускладнення епідситуації з дифтерії є низький рівень охоплення імунізацією населення проти цього захворювання. Аналізуючи епідситуацію з дифтерії в Україні, бачимо, що останнє її ускладнення спостерігалось у 2007 році, а перед тим піковим був 1995 рік, коли в Чернівецькій області було зареєстровано 95 випадків захворювання на дифтерію. В Україні загалом тоді фіксували сотні хворих. Крім того, протягом 1993-1995 років в Україні спостерігалась велика кількість смертельних випадків від дифтерії, - зазначила в. о. директора Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Наталія Гопко. – Летальні випадки від дифтерії в Україні також були зареєстровані у 2006, 2007, 2008 роках, а поодинокі випадки цього захворювання в Україні майже щороку. Зокрема, у 2016 році було зареєстровано чотири випадки дифтерії, один з яких трапився у сусідній з нашою Івано-Франківській області. На Буковині востаннє випадок дифтерії був зафіксований у 2004 році».

Відтак, як відзначають медичні фахівці, у разі завезення хвороби в Чернівецьку область, чому може посприяти інтенсивність міграційних процесів, ризик поширення дифтерії на території Буковини чималий.

«Питання захворювання на дифтерію є досить важливим. Оскільки, внаслідок нерегулярних поставок вакцини від цього захворювання та дефіциту імунобіологічного препарату протягом тривалого періоду, в області утворився чималий прошарок населення, яке не має захисту. У 2016-2017 роках в область за довгий час відсутності врешті була поставлена вакцина проти дифтерії для всіх вікових груп. Однак, внаслідок недостатньої обізнаності мешканців краю з проблемами, які можуть виникнути внаслідок непроведення імунізації, рівень вакцинації від дифтерії залишається низьким. Діти першого року життя, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, повинні отримати три щеплення від дифтерії. У 2017 році діти цього віку щеплені(тричі впродовж першого року життя) на 55% від річного плану. У 18-місяців також було вакциновано тільки 52% дітей. Краще імунізовані шестирічки – на 93% від річного плану. А 16-річні мешканці лише на 59%. Дорослі, які мають щеплюватись від дифтерії кожне наступне десятиліття, вакциновані на 77% від річного плану. Відтак, маємо чималі пробіли у вакцинації проти дифтерії. І це тільки, відповідно до минулорічного плану. Якщо ж врахувати, що протягом тривалого часу даного імунобіологічного препарату в області не було, то ці прогалини ще більші. Зважаю чи на 3-4-річний дефіцит вакцини, щонайменше кожних 4 мешканці із 10 дорослих в області нещеплені і не захищені від дифтерії. Загалом 40% дорослого населення», - пояснила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької – начальник управління організації та розвитку лікувально-профілактичної допомоги населеннюМарія Поліщук.

Підвищити рівень вакцинації від дифтерії в області й запобігти прогнозам щодо спалаху, можна, якщо мешканці, особливо дорослі, звернуться до медичних закладів для отримання щеплення. Для дорослих воно також є безкоштовним. Медики закликають буковинців бути свідомими й не нехтувати своєю безпекою й безпекою своїх дітей. Вакцина є в достатній кількості.

«У 2017 році отримали імунобіологічного препарату від дифтерії для малих дітей у кількості 88,5 тисяч доз і ще маємо 90 тисяч доз на збережені в державному підприємстві «УкрВакцина». Вакцину для дітей 6-7 років маємо у кількості 44 тисячі доз і ще 10 тисяч доз у резерві. Для дорослих – 103 тисячі доз та 31 тисячу доз у резерві», - додала Марія Поліщук.

Довідка

Дифтерія– гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді тонзиліту, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин також може потрапити у кров і вражати серце, нирки й нервову систему. Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

Запобігти захворюванню можна тільки шляхом вакцинації, котра проводиться дітям, а також ревакцинацією дорослого населення з регулярністю в кожне наступне десятиліття.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews