Буковинські медики врятували життя 16-річному чернівчанину

29.01.2018 08:33   Джерело: molbuk.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У міській дитячій лікарні на вулиці Буковинській лікарі врятували життя підлітку. Пише https://molbuk.ua 

До хірургічного відділення Чернівецької міської дитячої лікарні привезли 16-річного хлопця з різким болем у животі, нудотою та блювотою. Спершу думали, що в нього апендицит. А виявилося – панкреонекроз, який для дітей є смертельно небезпечним.

Завідувач кафедри дитячої хірургії медичного університету, професор Олег Боднар, який оперував та лікував пацієнта, розповів журналістам, що операція тривала дві з половиною години:

«Це другий випадок за 20 років моєї роботи в лікарні. Смертність від панкреонекрозу в дітей до 18 років дуже висока – до 90 відсотків. У цьому разі запускаються механізми, які повністю знищують підшлункову залозу, – пояснив хірург. – Я займався обома пацієнтами, в яких дуже швидко розвивалася недуга. Першого хлопця, якому було 17 років, врятувати не вдалося, хоча робили все можливе. У нього хвороба розвинулася через кілька ковтків шампанського і підшлункова зовсім згнила. У другому випадку, на нашу думку, це було пов’язано з харчовими добавками для нарощування м’язів. Юнак – спортивної статури, накачаний. Можливо, підшлункова залоза так відреагувала на цей чужорідний реагент. Коли його привезли, була підозра на апендицит. Болів живіт, нудило, були слабкість, блювота. Та згодом виявилося, що це захворювання пов’язане з підшлунковою залозою». 

Лікарі намагалися уникнути хірургічного втручання. Однак лікування не дало бажаних результатів. Стан пацієнта погіршувався, почав розвиватися перитоніт, пов’язаний з некрозом підшлункової залози. 

«Щоби врятувати хлопця, нам довелося таки робити операцію. Забрали вміст черевної порожнини, поставили дренажі до підшлункової залози, – пригадав пан Олег. – Операція тривала до двох з половиною годин. Її не можна назвати важкою чи складною. Просто таку робимо вкрай рідко. На щастя, вона пройшла вдало. Ми оперували із завідувачем хірургічного відділення Миколою Хомою. Післяопераційний період теж протікав добре – без ускладнень. Лікування було ефективним завдяки реанімаційним заходам і батькам, які забезпечили необхідними препаратами. Ми консультувалися з професором Ігорем Хом’яком, який займається підшлунковою залозою в Національному інституту хірургії і трансплантації імені Шалімова. Слава Богу, що цього хлопця нам вдалося врятувати (хреститься, – авт.). Понад місяць він провів у лікарні. Частина підшлункової залози вже відновилася. Юнак живий, здоровий, почувається добре. І це велика перемога! Правда, йому доведеться дотримуватися суворої дієти, відмовитися від смаженого, жирного, алкоголю. Ймовірно, згодом зможе займатися спортом, але вже без добавок». 

Лікар також розповів, що діти часто хворіють через фастфуди та колу. Клінічними проявами панкреонекрозу є сильний біль у животі, нудота, блювота, підвищення температури. 

«У цьому випадку дитину слід негайно показати хірургові, який поставить діагноз, виходячи з характерних симптомів захворювання, – радить пан Олег. – На жаль, панкреонекроз – непередбачуваний, тому може бути різний розвиток хвороби. Почати лікування слід негайно, що дасть можливість уникнути ускладнень і шанс на життя. До панкреонекрозу може призвести вживання дітьми недоброякісної їжі: модних нині фастфудів, гормональних курячих ніжок, неякісних морепродуктів. Підлітки полюбляють джин-тоніки та інші слабоалкогольні напої. Це також може спричинити небезпечне захворювання. Не можна використовувати різні харчові добавки для нарощування м’язів. Дітям слід відмовитися від розрекламованих напоїв: кока-коли та пепсі-коли. Не можна їсти желейні цукерки, які теж шкідливо впливають на підшлункову».

«Останнім часом значно збільшилася кількість дітей, хворих на панкреатит – запалення підшлункової залози. Це пов’язано, перш за все, із вживанням неякісної їжі та енергетичних напоїв, – вважає хірург. – Ми намагаємося лікувати таких хворих консервативно, без хірургічного втручання. Хоча у 30 років це може призвести до розвитку хронічного панкреатиту та холециститу з ймовірною операцією. Тому батькам слід пильно стежити за харчуванням своїх дітей. Стало більше немовлят із вродженими важкими вадами розвитку.

Гадаю, це пов’язано не тільки з екологічними та генетичними факторами, а й з тим, чим харчувалася вагітна жінка. У цьому разі їжа матері теж впливає на здоров’я майбутньої дитини. Ще 10-15 років тому такі малята вмирали при народженні. Зараз намагаємося їх врятувати, хоча це не завжди вдається. Також побільшало хворих дітей з нейрохірургічною патологією, тобто з вадами розвитку спинного мозку, що спричиняють виникнення спинно-мозкової грижі. Це пов’язано з нестачею фолієвої кислоти. У всьому світі для профілактики вагітним жінкам дають цей препарат, що значно зменшує ризик виникнення цього захворювання у новонароджених малюків. Чи діє ця програма у нас – я не знаю. Однак вагітним жінкам треба самим про це подбати, коштує фолієва кислота недорого. Операції на спино-мозкові грижі у немовлят відносяться до розряду надзвичайно складних. Ліків, які би полегшували їхнє життя, поки що не винайшли». 

За матеріалами https://molbuk.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua