Онкохворі Буковини потерпають від нестачі коштів

01.02.2018 09:13   Джерело: bukovyna.tv
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У відділенні хіміотерапії Чернівецького обласного онкологічного диспансеру нині перебувають більше 30 пацієнтів. Пише https://bukovyna.tv

Боротись із онкологічним захворюванням за власні кошти доводиться і Ярославу Михайловичу. Злоякісну пухлину у нього виявили минулого року. Чоловік пройшов вже 3 курси хіміотерапії. Із усіх необхідних – лише один препарат йому надається безкоштовно. Інші ж доводиться купувати за власні кошти.

ЯРОСЛАВ, ПАЦІЄНТ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ОБЛАСНОГО ОНКОЛОГІЧНОГО ДИСПАНСЕРУ:

«Якщо попадає лікарство, то частково дають, а так в середньому 10 тисяч на тиждень. Мені виходить три хімії. Від кісток дають задурно».

Злоякісну пухлину у пані Тетяни виявили рік тому.

ТЕТЯНА, ПАЦІЄНТКА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ОБЛАСНОГО ОНКОЛОГІЧНОГО ДИСПАНСЕРУ:

«Є препарати, що нам дають безкоштовно. Мені дають безкоштовно. Як, не все, те що треба вже докуповувати до хімії, то ми це докуповуємо».  

Пані Людмила теж лікується за державні кошти. За півтора місяці вона пройшла три курси хіміотерапії. Жінка каже, якби доводилось купувати препарати, не розуміє, де б брала гроші.

ЛЮДМИЛА, ПАЦІЄНТКА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ОБЛАСНОГО ОНКОЛОГІЧНОГО ДИСПАНСЕРУ:

«Ну тоді, треба було б брати якісь кредити. Аби діти допомагали. Можливості, звідки?»

Останні закупівлі препаратів у  обласному онкодиспансері проводились на початку грудня минулого року. Станом на сьогоднішній день препаратів майже не залишилось.

ІРИНА ТКАЧ, ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛЕННЯ ХІМІОТЕРАПІЇ КУ «ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ОНКОЛОГІЧНИЙ ДИСПАНСЕР»:

«Зараз ситуація не дуже втішна в нас з наявністю лікарських засобів. В кінці року дещо ми до отримали і з обласного бюджету і з МОЗовських субвенцій. Але цих ліків вистачило десь на місяць, не більше. Зараз в наявності у достатній кількості є буквально один – два препарати і все».  

Вкінці вересня обласна рада затвердила програму по боротьбі з онкологічними захворюваннями на 2017-2019 роки.

ІЛЛЯ ТАЩУК, ГОЛОВНИЙ ЛІКАР КУ «ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ОНКОЛОГІЧНИЙ ДИСПАНСЕР»:

«На дорослу онкологію було відведено 5 мільйонів гривень. В минулому році, враховуючи, що ми отримали з цієї програми в кінці вересня, відповідно ми змогли отримати один транш від місцевої влади, це 750 тисяч гривень, які ми освоїли на які ми закупили препарати».

ЮРІЙ ЛЕСЮК, ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОДА: 

« У 2017 році з державного бюджету для забезпечення ліками, хіміотерапевтичними препаратами для обласного онкодиспансеру було виділено 6 мільйонів 900 тисяч гривень. Крім того, із обласного бюджету також було прийнято рішення, спочатку було заплановано виділити мільйон 800 тисяч, згідно обласної програми. Потім цю цифру уточнили в сторону збільшення в результаті, в минулому році було виділено 3 мільйона 900 тисяч гривень».

Надходження нових препаратів, за квотою Міністерства Охорони Здоров’я в онкологічному диспансері чекають вже у кінці лютого.

За матеріалами https://bukovyna.tv 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: bukovyna.tv