У Чернівецькій області за рік зареєстровано більше 2200 випадків онкозахворювання

05.02.2018 22:50   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

4 лютого світова спільнота відзначила Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями. Тема раку залишається актуальною як у світі, так зокрема і в нашій державі.

Тільки у найменшій в Україні Чернівецькій області щороку реєструють понад дві тисячі нових випадків онкозахворювань.

За інформацією головного лікаря Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру, експерта Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за фахом «Онкологія» Іллі Тащука, протягом 2017 року в області було зафіксовано 2207 вперше діагностованих хворих на рак, що склало 243 особи на 100 тисяч населення. Середньоукраїнський показник захворюваності традиційно є трохи вищим – 280-300 осіб на 100 тисяч населення.

«У структурі онкологічних захворювань переважають локалізації злоякісних новоутворень молочних залоз – серед жіночого населення та легенів – серед чоловічого. Торік було вперше виявлений 241 випадок раку молочних залоз, а також 232 випадки раку легень. Чималою також є кількість нововиявлених злоякісних утворень шлунково-кишкового тракту», - розповів Ілля Тащук.  – В цілому на обліку в нашому закладі знаходиться 20286 пацієнтів. Вони проліковані й вважаються практично здоровими. Це контингент накопичення, який щороку зростає в середньому на тисячу осіб.

Водночас, як відзначає фахівець, значної уваги заслуговує питання занедбаності онкологічних новоутворень.

«Найбільше стурбованості викликає занедбаність візуальних форм раку. Зокрема онкозахворювань ротової порожнини. У 2017 році в області було вперше діагностовано 35 випадків раку ротової порожнини, 65,7% яких виявленні вже у занедбаному стані. Більш пильної уваги медиків потребують й онкозахворювання молочної залози, де занедбаність складає 35%,- додав головний лікар онкодиспансеру. – Кращим, у порівнянні з минулими роками, є виявлення раку шийки матки. Торік занедбаність цієї локалізації вдалось знизити з 25-28% до 19%. Решта ж напрямків потребує більш пильної уваги з боку медичних фахівців усіх рівнів надання медичної допомоги. Адже чим раніше хворобу виявлено, тим легше її лікувати і більше перспектив на повне одужання».   

За матерілами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews