На Чернівеччині у Кормані проголосували за потенційну Романківецьку ОТГ

06.02.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Жителі села Кормань Сокирянського району одностайно проголосували за приєднання до складу потенційної Романківецьку ОТГ.

4 лютого за участю заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Василя Гостюка, головного спеціаліста-юрисконсульта Департаменту регіонального розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації Ірини Собиль, директора Чернівецького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Тетяни Татарчук, радника з питань децентралізації Тараса Прокопа та радника з фінансових питань Чернівецького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Дмитра Прокопця, а також головного бухгалтера Великокучурівської ОТГ Наталі Пуцу та голови Рукшинської ОТГ Олега Горбатюка у с. Кормань Сокирянського району відбулися громадські слухання щодо входження Корманської сільської ради до складу потенційної Романківецької об’єднаної громади.

На громадських слуханнях, які ініціювали самі жителі Корманя, були присутніми мешканці громади, заступник голови Сокирянської районної ради, сільський голова Корманської сільської ради та лише 3 депутати сільської ради з 14. "Вочевидь, це свідчить про незацікавленість депутатів життям громади", - зазначив Василь Гостюк.

Посадовець наголосив на тому, що прийняття рішень щодо впровадження реформи залежить безпосередньо від жителів громад. Районна чи сільська рада не повинні впливати на волевиявлення людей. Адже основною метою децентралізації є створення спроможних територіальних громад, яким від держави передаються значні повноваження та ресурси. Для того, щоб створити дійсно спроможну ОТГ, жителі громади повинні відстоювати власний вибір.

З цим погодилися жителі с. Кормань, яких уже певний час обурює постійне втручання Сокирянської районної ради у процес децентралізації, а також вперте небажання сільського голови с. Кормань почути думку громади стосовно об’єднання з Романківцями.

Аби наочно показати переваги уже створених об’єднаних громад, Ірина Собиль розповіла та продемонструвала розгорнуту презентацію-звіт успішності об’єднаних територіальних громад області за три роки: зміни у громадах після об’єднання, реалізація успішних проектів, суми отриманих субвенцій. Загалом, всі здобутки 26 об’єднаних територіальних громад області.

Олег Горбатюк поділився успіхами та розповів про переваги, які отримала Рукшинська ОТГ – одна з найбільш активних громад області у плані реалізації інноваційних проектів.

Про якісні зміни в об’єднаних територіальних громадах розповіли також присутні експерти з питань децентралізації.

Звісно, не обійшлося без жвавої дискусії, яка подекуди переростала у відверте протистояння між жителями Корманя та сільською головою, котра вперто чинить опір реформі та не висловлює позицію громади, а інколи видає власні, або ж нав’язані кимось, бажання за думку громади. Однак громада таки відстояла своє бажання створити Романківецьку ОТГ із с. Кормань у її складі. На громадських слуханнях одноголосно було прийнято рішення про входження с. Кормань до складу потенційної Романківецької ОТГ. Утрималася лише одна людина – сільський голова, який не погодився зі своєю громадою.

Чернівецька обласна державна адміністрація підтримує ініціативу мешканців с. Кормань про об’єднання з с. Романківці у громаду. Облдержадміністрація буде невідкладно вживати необхідних заходів для вирішення нагальних проблем громад, котрі виникають у процесі впровадження реформи. Для того, щоб з’ясувати справжні позиції жителів громад, а не сільських голів чи окремих політичних діячів, Чернівецькою облдержадміністрацією розроблено план-графік виїздів у населені пункти. Адже реформа децентралізації спрямована на створення спроможних громад, незалежних від амбіцій окремих осіб.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews