Українські діти будуть вчитися по-новому

22.02.2018 06:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Уряд України схвалив новий державний стандарт початкової освіти, який буде запроваджено в школах з вересня 2018 року. Українські діти повинні отримувати якісну та конкурентну освіту, що дозволить їм бути успішними.

Нинішньої осені першачки підуть в якісно нову школу.

Розбудова якісно нового рівня життя в Україні, здійснення економічного прориву вимагає якісних змін у системі освіти – від дитячого садочка до вищого навчального закладу, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. Він підкреслив, що покоління, які приходять на зміну нинішнім, це – нові люди з іншим мисленням та іншими можливостями. І вони вимагають інших стандартів освіти.

 «Наші українські діти мають отримати можливість бути успішними. Тож питання освіти мають ключове значення, – сказав Володимир Гройсман. – Неможливо побудувати майбутнє країни без якісної, конкурентної освіти».

Нова українська школа – це:

Новий державний стандарт освіти - результати навчання дітей, згідно нового стандарту, визначаються не через суму знань, які має отримати дитина, а через досвід, компетенції, знання, цінності та вміння, які вона засвоює. Дитина повинна вміти застосовувати отримані знання в повсякденному житті. Серед ключових вмінь, якими має оволодіти учень в початковій школі – читання з розумінням, уміння висловити власну думку, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики та приймати рішення, здатність співпрацювати з іншими людьми. Результати пілотного проекту в 100 школах довели, що новий держстандарт освіти забезпечує високий рівень навчання дітей, підвищує мотивацію до навчання та відвідування школи, розвиває комунікативні вміння, підвищує самостійність дітей.

«Державний стандарт початкової освіти - це перелік очікуваних результатів, що наші діти повинні вміти і знати, якими компетентностями володіти після здобуття освіти у початковій школі. Цей стандарт опрацьовувався протягом двох років. Ми залучали найцікавіший і найуспішніший досвід семи країн, міжнародну експертизу, враховували найкращі українські традиції», - сказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Ключові вміння

Інтерактивні класи для всіх школярів  – уряд виділив у поточному році 1,9 млрд.грн. на модернізацію початкової школи. Зокрема, майже 1 млрд.грн. – на обладнання класів сучасними меблями та засобами для навчання (на створення інтерактивних класів), 164 млн.грн. – на придбання техніки, 272 млн.грн. – на нові підручники для учнів перших класів, 48 млн.грн. – на навчально-методичну літературу. Вперше здійснюється масштабне підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, на що уряд виділив 386,5 млн.грн.

Підвищено соціальний статус вчителя– з січня минулого року уряд підвищив зарплати вчителям на 50%, з січня 2018 року їх зарплата зросла ще на 25%. Загалом зарплати вчителів в середньому зростуть на 1500 грн. Підвищену заробітну плану отримають понад 406 тис. українських вчителів. 

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews