Чернівчанам нагадують про зміни в оподаткуванні на додану вартість

03.03.2018 10:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VIзі змінами та доповненнями Законом України від 07.12.2017 № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», внесено зміни в оподаткування податком на додану вартість, які набули чинності 1 січня 2018 року.

Так, змінена процедура зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН; встановлені умови та порядок розблокування і реєстрації ПН/РК у ЄРПН, які були заблоковані до дня введення в дію Закону; поширено ставку ПДВ 7% на операції з постачання та ввезення на митну територію України всіх медичних виробів; визначено терміни реєстрації у ЄРПН для розрахунків коригування податкових  накладних на зменшення суми компенсації; надано право на розстрочку на 24 місяці сплати «імпортного» ПДВ платникам, які будуть ввозити промислове обладнання для виробничих потреб; ПДВ не оподатковується ввезення і постачання ТЗ з електричними двигунами; уточнено норму щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання (передплати) та доставки дитячих книжкових видань; розширено перелік програмної продукції, постачання     якої до 1 січня 2023 року звільнено від ПДВ; тимчасово звільняються від обкладення ПДВ операції з експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку.

З 31.12.2017р. зупинено роботу системи моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН.

Поряд з цим, пункт 7 Закону № 2245-VIII зобов’язав КМУ до 1 березня 2018 року визначити порядок зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН відповідно до п. 201.16 ст. 201 ПКУ (зупинка реєстрації ПН/РК).

Згідно з п.57 підр.2 Перехідних положень ПН/РК, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено відповідно до п. 201.16, реєструються 02.01.2018 року, крім: ПН/РК, за якими станом на 01.12.2017 р. не подані пояснення і документи; ПН/РК, за якими прийнято рішення про відмову в реєстрації і станом на 01.12.2017 р. не розпочато процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку.

ПН/РК, реєстрацію яких зупинено з 01.12.2017 р. до набрання чинності Законом № 2245-VIII та за якими платником податку подані пояснення і копії документів, реєструються в порядку, що діяв до набрання чинності зазначеним законом.

З 01.01.2018р. 7-відсоткову ставку ПДВ поширено на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію й застосування в Україні (зміни до пп. «в» п. 193.1 ПКУ).

До 01.01.2018р. 7-відсоткова ставка розповсюджувалася лише операції з постачання медичних виробів згідно з переліком, затвердженим КМУ.

Пункт 201.10 статті 201 доповнено новим абзацом, який визначає окремий строк реєстрації в ЄРПН для мінусових розрахунків коригування — 15 календарних днів із дня отримання такого розрахунку коригування отримувачем (покупцем).

Нові строки не залежать від дати складання від’ємного РК. Значення має виключно дата отримання такого РК отримувачем (покупцем).

За новим п.65 розд.2 Перехідних положень, тимчасово, з 1 січня 2018 до 1 січня 2020 року, при імпорті обладнання, що класифікується за вказаними у цієї нормі кодами УКТ ЗЕД, за заявою платника ПДВ надається розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ (без нарахування процентів, пені та штрафів). Таке розстрочення діє на термін, зазначений у заяві, але не більше 24 календарних місяців.

Але розстрочення сплати ПДВ поширюється на випадки імпорту обладнання, яке буде використовуватися для власного виробництва на території України! Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 85 затверджено Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов’язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України.

Розстрочення сплати ПДВ не надається при імпорті обладнання, якщо воно має походження з Росії або ввозиться з її території та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно з законом України.

Інфографіка на офіційному порталі «Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області» за посиланням:http://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/329112.html

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews