Чернівецьким рибалкам диктують правила

05.03.2018 21:57   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Правилах любительського та спортивного рибальства визначені вимоги щодо рибальства: способи лову, можливі види снастей та мінімальні розміри риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями.

Зокрема, Правилами рибальства обмежений вилов риби та раків. Добова норма вилову риби на одну особу за одну добу перебування на водоймі – 3 кг, раків не більше – 30 шт.

Також Правилами любительського та спортивного рибальства забороняється лов риби і раків, менших за розміри:

Вугор – 50 см;

В’язь – 28 см;

Головень – 24;

Білизна – 30 см;

Білий амур – 40 см;

Короп – 25 см;

Лящ – 32 см;

Підуст – 25 см;

Плітка – 18 см;

Сазан – 35 см;

Синець – 22 см;

Сом – 70 см;

Судак – 42 см;

Товстолоб – 40 см;

Щука – 35 см;

Лин – 20 см;

Рак – 10 см.

Довжина у риб вимірюється по боці тіла від кінчика рила при закритому роті до початку середніх променів хвостового плавника (до кінця лускового покриву на хвості).

У рака – по спині тіла від середини ока до кінця центральної пластини хвостового плавника.

У випадку, коли на гачок рибалки попалася заборонена для вилову риба, потрібно обережно зняти її з гачка, докладаючи всіх зусиль аби якнайменше травмувати рибу та одразу ж відпустити її у водойму для того, щоб зберегти їй життя.

Згідно ст.85 ч.4 КУпАП грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – тягне за собою накладення штрафів: на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 680 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Крім цього, за кожен екземпляр незаконно виловленої риби чи раків порушнику прийдеться відшкодувати державі спричинені збитки. Наприклад, за незаконно виловленого одного екземпляра білого амура прийдеться сплатити 255 грн; коропа – 306 грн ; ляща – 170 грн; сома – 425 грн; судака – 510 грн; товстолоба – 255 грн ; щуки – 340 грн; лина – 119 грн; рака – 25,50 грн.

Чернівецький рибоохоронний патруль закликає не бути байдужими до рибних запасів та дотримуватись встановлених правил рибальства. У випадку, якщо ви помітили незаконний вилов риби або порушення правил збуту біоресурсів (риби) на території Чернівецької області та Дністровському водосховищі в межах Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської і Вінницької областей, просимо терміново повідомляти на «гарячу» лінію до Управління Чернівецького рибоохоронного патруля 066-06-73-869, (0372) 52-00-27 або на всеукраїнську безкоштовну «гарячу» лінію: 0-800-50-52-50.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews