Олег Вовк: Лише одну людину по безвізу не пустили до Європи (Відео)

11.03.2018 12:05   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар
Однією з найбільших проблем прикордонних територій є контрабанда. Тут задіяна велика кількість місцевого населення і через різні фактори є основним джерелом прибутку тамтешніх ділків. Переважно через кордон намагаються переправити цигарки до Румунії, а з Молдови переправляють спирт. Щодо обсягів цієї діяльності, то навіть одна партія контрабандних цигарок може коштувати кілька сотень тисяч гривень. Про боротьбу з контрабандою та ситуацію на кордоні розповідає начальник Чернівецького прикордонного загону Олег Вовк.

«Основний вид загрози – це контрабанда цигарок»

– Розкажіть, яка загалом ситуація з контрабандою на ділянці кордону, якою ви опікуєтеся? Вона зменшилася чи, навпаки, зросла. Адже раніше наш регіон називали одним із найбільш несприятливих у цьому.

– Загалом ситуація на ділянці Чернівецького прикордонного загону є доволі динамічною. Ризики залишаються ті самі – тобто на українсько-румунському кордоні – протидія контрабандній діяльності (переміщення цигарок), також фіксуємо поодинокі випадки незаконної міграції.

Враховуючи теперішні погодні умови (зиму), він має вплив на обстановку. Зараз вона не така динамічна, як була навесні, влітку чи восени.

На українсько-молдовській ділянці – це переважно переміщення з Молдови в Україну спирту. Окрім того, сезонних товарів – саджанців, овочів та фруктів. І на виході з України – переміщення товарів народного вжитку.

До прикладу, кількість вилучених цигарок збільшилася на 28 відсотків. Загалом це більше, ніж 1,4 мільйона пачок. Сама по собі ця цифра вам мало про що скаже. Однак якщо брати нашу частку в системі Західного регіонального управління, то це 51 відсоток. Інакше кажучи, більше половини.

– З чим, власне, це пов’язано?

– Основний вид загрози – це контрабанда цигарок. А через випадання снігу він дозволяє якісно фіксувати випадки порушення державного кордону. І є певним стримуючим чинником. Хоча і не вирішальними. Адже хто хоче заробити гроші, того ніщо не зупинить. Натомість нам легше працювати.

«Кордон подекуди дуже близько прилягає до житлових будинків»

– Як вдалося вирішити ситуацію з мешканцями прикордонних населених пунктів, які намагалися протидіяти вам у боротьбі з контрабандою (маю на увазі Красноїльськ, Шепіт тощо).

– Ні для кого не є секретом, що певна частина населення буковинського прикордоння промишляє контрабандною діяльністю. Для цього є кілька передумов. Перша – соціальна. У віддалених прикордонних районах немає великих підприємств та можливостей розвивати бізнес. Тому існує безробіття. А кордон – поряд, у деяких населених пунктах він вкрай близько прилягає до житлових будинків. Що й спонукає людей займатися тим, що приносить непогані прибутки. Навіть з ризиком для себе.

Інший аспект – економічний. В Європейському союзі цигарки набагато дорожчі. І що дальше їх переміщують на Захід, то більше ціна зростає. Тобто формується ціла галузь, яка забезпечує трафіки контрабанди цигарок.

Не забуваймо і про ще один важливий чинник – відсутність в Україні карної відповідальності за контрабанду. У сусідів вона є, а у нас – немає. Адміністративна відповідальність обмежується штрафом – приблизно чотири тисячі гривень. Тож після затримання, можливо, у той самий день порушник вже планує наступний похід.

Напередодні тих подій, про які йдеться, відбулася низка затримань. І місцеві, хто промишляє контрабандою цигарок, у двох випадках втратили півмільйона гривень. Відповідно, коли виявили чергову партію цигарок, місцеве населення (втягнуте у цей промисел) вирішило чинити перешкоди. Цей транспортний засіб заблокувала значна кількість людей. До цього залучили також жінок та дітей. А деякі особи були напідпитку. Завдяки злагодженим діям з національною поліцією, цей конфлікт було локалізовано (цигарки доправлено до підрозділу, а транспортний засіб розблоковано).

– Наразі уже немає таких випадків?

– Таких фактів уже немає. Був ще один випадок, коли кілька позашляховиків приїхали до відділу прикордонної служби «Селятин», заблокували його (усе це відбувалося впродовж п’яти хвилин). Коли керівництво відділу вийшло розібратися у ситуації, один автомобіль почав здійснювати небезпечний маневр і зачепив керівника підрозділу. Відтак військовослужбовець, який охороняв військове містечко, побачивши загрозу життю та здоров’ю прикордонника, зробив кілька попереджувальних пострілів у повітря. Це налякало водіїв позашляховиків і вони втекли.

– Що, окрім цигарок, намагаються переправити через кордон – з обох боків.

– Типово роками намагаються переправляти цигарки до Румунії та спирт з Молдови. Це відбувається через різницю у ціні – економічний чинник. Наприклад, цього року у 5 випадках виявлено понад 17 тонн спирту, збільшення майже в 4 рази по кількості спирту. Виявлено 3 трубопроводи.

Якщо враховувати пункти пропуску, то є загроза переміщення невеликих партій бурштину, зброї – переважно травматичної. Хоча було, коли через кордон намагалися перевезти бойову. Також часто намагаються перетнути кордон на транспортних засобах з перебитими номерами кузовів. Також є випадки використання чужих та підроблених документів.

«400 тисяч українців перетнули кордон по безвізу

– Минулими роками траплялося, коли співробітників служби затримували на корупційних діяннях. Яка ситуація нині з цим?

– Це питання завжди під контролем й адміністрації Державної прикордонної служби, регіонального управління, прикордонного загону. У нас є структури, які мені не підпорядковуються, – це власна безпека. Вони контролюють дії прикордонників. Її основна функція – недопущення втягування персоналу у протиправну діяльність. Вона діє як по зафіксованих злочинах, так і займається превентивною роботою. Якщо є оперативна інформація, що якась особа увійшла у несанкціоновані контакти.

За рік за негативними статтями було звільнено 16 військовослужбовців. 672 – переміщено в інші підрозділи, а 154 – притягнуто до адміністративної відповідальності. Переважно, це стосувалося строковиків, в яких низька мотивація. Ми це прекрасно розуміємо. Проте є й позитивні тенденції. Зокрема, за 2017 рік зафіксовано 14 відмов наших співробітників від хабарів. Усіх їх заохочено грошовими преміями.

Наведу лише один приклад. На ділянці відділу «Селятин» з Румунії переміщувалася велика партія валюти, яка мала бути використана для придбання цигарок. У наряді було троє військовослужбовців, один з яких – безпосередньо на лінії рубежу. Неподалік від нього, на суміжній стороні, зупинилися двоє незнайомців та румунською мовою попросили передати пакунок українським спільникам. Інспектор відмовився, однак ті, вочевидь, його не зрозуміли. І коли до них наблизився румунський наряд, швиденько перекинули пакунок через кордон. Ділки були впевнені, що гроші потраплять за призначенням. А це чимала сума: понад 9 тисяч євро. Військовий спокусі не піддався – валюту в офіційному порядку було передано відповідним органам. Хочу сказати, що достойні люди у нас є, і я переконаний – за ними майбутнє!

– Після запровадження безвізу, чи більше українці почали виїздити за кордон і скільки, власне, перетнули наш кордон від початку його дії? Кого не пустили туди?

– З моменту запровадження безвізового режиму України з країнами ЄС (з 11 червня 2017 року), понад 400 тисяч громадян України перетнули державний кордон по безвізу. З них майже 50 тисяч – по нашій ділянці.

За увесь час дії безвізового режиму був лише один випадок непропуску – через відсутність достатнього грошового забезпечення. Це об’єктивна причина, оскільки є вимоги країн-членів ЄС, скільки коштів має бути у людини. Десь це 10 євро, десь 50. Тобто усе залежить від конкретної країни. Більше таких випадків взагалі не було. Враховуючи десятки тисяч людей, які скористалися безвізовим режимом, це радше виняток.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд