Як перевізники у Чернівцях ставляться до монетизації пільг на проїзд?

26.03.2018 12:43   Джерело: molbuk.ua
Опубліковано : Буковинський Новинар

Чернівецькі перевізники вважають, що монетизація пільг на проїзд буде складним процесом, оскільки пенсіонерів доведеться вчити оплачувати за проїзд.

У Чернівецькому тролейбусному управлінні наразі не знають, як буде діяти монетизація пільг на проїзд. Але вважають, що нововведення може призводити до конфліктів у тролейбусі. Минулого року тролейбусне управління з міського бюджету отримало понад 30 мільйонів компесації за перевезення пільгових категорій.

"Пільгу дуже важко надати і дуже складно забрати, - каже molbuk.ua виконувач обов’язків начальника тролейбусного управління Михайло Олексюк. - Як виробники, ми за те, щоби була монетизація. Нам буде добре, що пасажир зайшов і заплатив, але розуміємо, що зробити це буде досить складно. Пенсіонери почнуть пояснювати кондукторам, що у них малі пенсії і не мають чим заплатити. То як візьмеш гроші з 80-річної бабусі? І тут буде постійний конфлікт. Деякі пенсіонери звикли їздити у тролейбусах впродовж дня по кілька разів".

“Маршрутники” Чернівців отримали минулого року за перевезення пільговиків 16 мільйонів гривень. Голова асоціації перевізників Чернівців Микола Альбота, каже, що перевізники дуже чекають, коли запрацює монетизація пільг на проїзд.

"Про те, що потрібно так робити, я казав ще 20 років тому. Людина отримує гроші і сама вирішує, чи вона економить ці кошти, чи витрачає їх на проїзд. Отримання компенсацій за пільговиків це була чимала корупційна складова, особливо, коли перевізники отримували ці кошти з державного бюджету. Їх почали більш-менш вчасно перераховувати у 2005 році. До цього були постійні затримки. А вже коли компенсації за пільговиків перевели на місцеві бюджети, їх виплачують систематично", - сказав Альбота

Перевізники розповідають, що у пільгових маршрутах є категорія пасажирів, які, користуючись безкоштовним проїздом, просто катаються у маршрутках туди і назад, причому у час пік. Через це між пасажирами, які їдуть на роботу, і пенсіонерами часто виникають сварки. 

"В Білорусі, Молдові, Польщі, Росії — всюди відмінили безкоштовний проїзд пільговиків. Монетизація пільг навчить і наших пенсіонерів “заощаджувати” поїздки", - додав Альбота.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua