Олександр Фищук провів засідання щодо великої групи хасидів на Буковині

02.04.2018 22:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

2 квітня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук провів засідання організаційного комітету щодо перебування на території області великої групи хасидів.

Олександр Фищук наголосив, що з 12 до 14 квітня на території області перебуватиме велика група хасидів:

«Від організації перебування релігійної громади складеться враження не лише про Буковину, а й про всю Україну, адже хасиди приїжджатимуть з різних країн. Завдання обласної виконавчої влади – сприяти у забезпеченні місця проживання та правопорядок на час перебування хасидів».

Хасиди відвідають місто Чернівці, а також Вижницю та Вашківці Вижницького району.  Планується, що релігійна громада здійснить молебень на Садгірському кладовищі Чернівців. У місті Вижниця хасиди відвідають пам'ятки, які пов'язані з течією хасидизму.

Довідково. Буковинська Вижниця – колишній єврейський штетл на березі Черемошу. У минулому  Вижниця (або мовою їдиш – Віжніц) – один із єврейських культурних центрів Буковини. Понад 90% мешканців містечка були євреями, зокрема, міський голова.

Вижниця тісно пов'язана з легендарним Баал Шем Товом (він же Бешт), засновником хасидизму. Просто над містом на протилежному, лівому березі Черемоша, розташовані Кути й Косів, а на правому – річка Виженка, з природним поглибленням в руслі, яку місцеві називають «купіллю єврейського чудотворця», а євреї – «міква Бешта».

Предок династії хасидів Віжніц – р. Яків Копл Хасид був хазаном (кантором) у синагозі самого Баал Шем Това. А власне засновником династії вижницьких хасидів є р. Менахем-Мендл бен Хаїм Хагер ‎(1830-1884), який від 1854 року очолював громаду у Вижниці. Від нього і тягнеться ланцюжок передачі традицій хасидського напрямку «Вижниця» – аж до теперішнього шостого Ребе р. Ісраеля Хагера (нар. 1945 року).

Після Голокосту вціліли лише кілька десятків сімей вижницьких хасидів, які вирушили за своїм Ребе (тоді ним був рабин Хаїм Хагер) в Ерец-Ісраель, де оселилися в місті Бней-Брак. Громада росла з великою швидкістю, будувала й заселяла квартали в цьому й інших містах – Хайфі, Ашдоді, Модіїні тощо.

Зараз вижницькі хасиди – потужна та впливова сила в ізраїльському суспільстві (вони мають навіть кілька своїх депутатів у Кнесеті).

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews