Ринки Чернівців можуть лишитися без капусти

30.04.2018 22:33   Джерело: 0372.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У квітні ветлабораторії на ринках «Нижній», «Верхній» та «Калинівський ринок» забракували ранню редиску та капусту, у яких було перевищення нітратів.

Про це розповіла начальник управління безпечності харчових продутків та ветеринарної медицини Любов Штефуряк.

На ринку «Центральний» редиску продають майже всі продавці овочів. Її вартість – від 27 до 35 гривень. Фахівці зазначають, що рання редиска є лідером за нітратами. Адже вона висмоктує з грунту нітрати разом із вологою.

«Найбільш «нітратні» продукти – це капуста та редиска, які вирощують у теплиці. Нема сонця, потрібно овочі чимось підживлювати. Але це не означає, що всі тепличні овочі – із перевищеним вмістом нітратів. Уся рослинна продукція на ринках досліджується на нітрати. У квітні ветлабораторії на ринках «Нижній», «Верхній» та «Калинівський ринок» забракували ранню редиску та капусту, у яких було перевищення нітратів», – каже начальник управління безпечності харчових продутків та ветеринарної медицини Любов Штефуряк. 

В обласному управлінні Держпродспоживслужби пояснили, що перше правило для покупців – купувати овочі на ринках і просити документи у продавців. 

«Продавці повинні мати експретні висновки з ветеринарної лабораторії ринку і показати на вимогу покупця. У нас багато покупців цим нехтують, довіряють на слово, а краще би просили експертні висновки. Це би продавців стимулювало йти у лабораторію і перевіряти свою продукцію», - вважає Любов Штефуряк.

Фахівці кажуть, що хоч багато ранніх овочів і не перевищують вмісту нітратів, та все ж поки що не радять давати їх дітям, вагітним та людям похилого віку. 

При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет. Також знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми у шлунково-кишковому тракті.

За матеріалами https://www.0372.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 0372.ua