Невідома Буковина: чому скелі, де росте едельвейс, не досліджені науковцями

11.05.2018 12:15   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

Невідома земля для любителів мандрівок, де росте квітка кохання — едельвейс, та містичний камінь із гігантськими зміями-мутантами — пам’ятки природи на Буковині, що майже не досліджені науковцями.

Хребет Чорний Діл та скеля Великий Камінь знаходяться на високогір’ях Карпат на Путильщині. Ця земля майже не досліджена і не заселена. 

Читайте також

У Чернівецькій області рятують лелек від загибелі
На Буковині триває акція «Первоцвіт»
Чернівецька ОДА придбала трьох тварин на суму 190 тисяч гривень

- Найзагадковішим і наймістичнішим місцем в Україні можна вважати територію Буковинських Карпат, що знаходиться у віддаленому куточку Путильщини у верхів’ях річок Сарата, Перкалаба та Білий Черемош. Ця місцевість носить назву - хребет Чорний Діл, - розповідає розповідає дослідник-краєзнавець, голова товариства "Гуцульщина" Михайло Григоряк. - Тут немає жодного житлового будинку, , не ведеться ніяка господарська діяльність. Це справжня terra incognita (невідома земля) для любителів мандрівок, для любителів гострих відчуттів та вражень, для науковців.
Хребет майже повністю покритий ялиновими лісами, посеред яких здіймаються вгору мальовничі скелі із стінами висотою 50-60 метрів, які складені зеленувато-сірими вапняками юрського періоду (210 мільйонів років). Скелі розбиті глибокими тріщинами. 

- Тільки тут, на неприступних скелях, зустрічається найкрасивіша і найрідкісніша квітка Карпат – едельвейс, або як її ще називають місцеві жителі-гуцули – шовкова косиця, - каже М. Григоряк. - Тут переважають чисті ліси ялини європейської, які належать до групи гірських темнохвойних лісів. Найціннішими є фрагменти кедрово-смерекових лісів. До речі, сосна кедрова занесена до Червоної книги України. 

“Скелі овіяні містичними легендами, про що свідчить і місцева їх назва, - продовжує краєзнавець. - Тут, за народним повір’ям, ґаздують дивовижно чарівні красуні, які з'являються на шпилі скали тільки тоді, коли гори вкриває темна-претемна нічка. Ті дівчата з шовковистими косами стережуть рідкісну квітку сонця - едельвейс".   

Через територію хребта Чорний Діл відкрито новий туристичний 300-кілометровий маршрут для поїздки на квадроциклах. 

Невідома Буковина: чому скелі, де росте едельвейс, не досліджені науковцями

Окрім самого Чорного Долу, на Путильщині є ще один унікальний природний об’єкт - гора Великий Камінь.

- Великим Каменем називають в Буковинських Карпатах скалу на лівому березі річки Сарата, навпроти хутора Верещиха. Скеля піднімається над ялиновим лісом, який її оточує, подібно до величезного конуса, - каже Михайло Григоряк. - Великий Камінь дуже добре видно зі схилів гірських хребтів Томнатика і Яровиці. Круті схили Великого Каменя роблять його з цієї сторони майже неприступним. Навіть серед місцевого населення мало хто знає дорогу на вершину гори.

Про Великий Камінь існує багато легенд. Розповідають, що на ньому можна знайти рослини, що мають надзвичайно цілющі властивості і приносять щастя. Також розповідають, що тут водяться змії, які більше ніде не зустрічаються. 

- Збереглися розповіді місцевих жителів про те, що колись тут мешкав великий змій, який поїдав ягнят, дрібних тварин і навіть дітей. Під час військових дій у сорокових роках ХХ століття на цій території були солдати. Вони піднялися на Великий Камінь і змій напав на них, - переповідає М. Григоряк -У відповідь вояки відкрили вогонь по незнайомій істоті, але кулі були безсилі. Хоробрі воїни вбили змія, закидавши його гранатами. З того часу такого змія там більше не зустрічали.

"На наш погляд, наявність у цьому районі незначних покладів різних рудних корисних копалин і, в тому числі – уранових, які зазвичай викликають різноманітні мутації в рослинному та тваринному світі, можуть свідчити про правдивість цієї історії, - пояснює науковець. - Тому є гіпотеза про можливе існування і по сьогодні, у важкопрохідних і недоступних місцях, таких явищ". 

На вершині Великого Каменя водяться дрібні і дуже отруйні змії, а також рідкісні рослини. “Серед цих рослин особливими властивостями володіє "змієвон", який ніби-то лікує від 71 хвороби, і "джинджура", - каже М. Григоряк. - З цілющими властивостями джинджури може позмагатися хіба що славнозвісний женьшень".

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець