На Буковині відзначають Всесвітній день мігруючих птахів

12.05.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

12 травня відзначається Всесвітній день мігруючих птахів.

Один з найдовших перельотів без зупинки здійснює грицик малий з Аляски. Довжина перельоту близько 7 тис. км. 12 травня – Всесвітній день мігруючих птахів. Цей день, присвячений мігруючим, або перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Відзначається як правило два дні, починаючи з другої суботи травня.

До 2006-го року, цей день вже активно відзначався в Північній Америці і був ініціативою 1993-го року, втіленою орнітологами лабораторії Корнелла, Сполучені Штати Америки.

Проте назріваючі проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя, про що свідчить підписана в 1906-му році Міжнародна конвенція з охорони птахів і наступний за нею «Міжнародний договір про перелітних птахів», ратифікований у 1918-му році. Звичайно ж проблема не зникла сама собою.

Нагадаємо, що 1-го квітня також відзначається «Міжнародний день птахів», присвячений подіям прийняття тієї першої Міжнародної конвенції з охорони птахів в 1906-му році.

Кампанія координується секретаріатами Конвенції мігруючих видів птахів (UNEP/CMS) та Угодою про охорону африканських євразійських мігруючих водно-болотних птахів (UNEP/AEWA).

Всі заходи, що організовуються для проведення Всесвітнього дня мігруючих птахів, об’єднані спільною темою, наприклад, тема 2017 року «Мігруючі птахи: їх майбутнє - наше майбутнє».

Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day) у 2018 році припадає на 12 травня та пройде під символічним гаслом «Об’єднання наших голосів для збереження птахів».

З метою охорони та збереження дикої природи у національних природних парках Чернівецької області проведено аналіз середовища існування водно-болотних мігруючих птахів, які знаходяться в межах їх територій. Розроблено комплекс заходів щодо моніторингу охорони мігруючих птахів та забезпечення їх збереження. Школярам було розіслано інформаційні повідомлення про Всесвітній день мігруючих птахів, проведено уроки-бесіди «Зустрічаємо перелітних птахів», «В гості до птахів». 

В управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації висловлюють сподівання, що спільними зусиллями нам вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух. 

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews