Контролювати продаж алкоголю будуть місцеві ради Буковини 

12.05.2018 21:43   Джерело: pogliad.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька
Президент Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».
 
Згідно з рішенням парламенту, він надає право органам місцевого самоврядування встановлювати заборону на продаж алкогольних напоїв у нічний час, а також дозволяє штрафувати торговельні заклади в зв'язку з порушенням правил продажу алкоголю.

Усе це подається під надзвичайно шляхетним наміром піклування про здоров’я нації, майбутнє покоління тощо. Мовляв, заборонивши продавати алкоголь вночі, в Україні одразу зникне проблема алкоголіків, а підлітки замість енергетиків вночі почнуть пити лимонад.

Проте, чи не у кожній багатоповерхівці є «точка», де спритники продають алкоголь будь-коли за «прийнятною ціною».

Таке рішення вже намагалася просунути через сесію Чернівецької міської ради нині колишня депутатка Якимчук, яка не змогла збудувати тут свого політичного майбутнього і повернулася до столиці (після того як її чоловіка – прокурора області – перевели назад до Києва).

Між тим, у медалі дві сторони. Якщо у магазині пізнього вечора алкоголь придбати не вдасться, то у будь-якому розважальному закладі він литиметься рікою. 

Загалом, за різними оцінками, тіньовий ринок обігу алкоголю і Україні коливається в межах 50%. Чи не у кожній багатоповерхівці є «точка», де спритники продають алкоголь будь-коли за «прийнятною ціною». Але – це переважно сурогати (у народі – «пальонка»), або - самогон.

Нагадаємо, що зараз у Чернівцях ситуація з нелегальним обігом наркотиків (про це кажуть самі правоохоронці) наближається до критичної. Такого, кажуть, не було ще ніколи. І з цим не в змозі боротися правоохоронні структури, то чи знайдуться ресурси для протидії продажу фальсифікату?

«Без комплексу заходів щодо оздоровлення самою забороною нічого добитися не вдасться. Закони ринку невблаганні – де народжується попит – одразу з’являється пропозиція. Заборонять продавати алкоголь вночі в магазинах – до цього бізнесу підключаться таксисти, точки нелегальної торгівлі у житлових масивах тощо. З іншого боку, сьогодні надходження до бюджету від акцизу з продажу алкоголю становлять мільйони гривень, якщо не помиляюся, десь півтора мільйона за кілька місяців, - каже економіст В’ячеслав Борець. – Так, це гроші, отримані від продажу алкоголю і зароблені на слабкостях людей. Та з іншого боку, ці гроші підуть у тіньовий сектор».

За інформацією Головного управління ДФС у Чернівецькій області, впродовж січня-березня 2018 року, за ліцензування гуртової (роздрібної) торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами надійшло до місцевих скарбниць Буковини понад 2,9 мільйона гривень, що на 294 тисячі більше, ніж затверджено планових показників.

Куди підуть ці мільйони після заборони легального продажу – не важко здогадатися – наприклад, у тіньовий сектор за фальсифікат, сурогат та наркотики.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

За матеріалами https://pogliad.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pogliad.ua