Невідома Буковина: Перевал, де побували Микола ІІ та Леся Українка

14.05.2018 12:13   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

Перевал Німчич (інша назва - Турецька Вершідь) розташований на межі Путильського і Вижницького районів Чернівецької області.

- Перевал Німчич (586 метрів) - одне з найбільш мальовничих місць у Буковинських Карпатах, де знаходиться однойменний міжнародний туристично-розважальний комплекс, - розповідає дослідник-краєзнавець Михайло Григоряк. - Звідси відкривається чудовий краєвид гірської долини, якою тече бурхливий Черемош. Схили круті, тому дорога йде серпантином з багатьма поворотами. Поблизу перевалу - виходи залізистих мінеральних вод, на гірських річках - мальовничі водоспади. Поширені низькогірні лісові ландшафти з ялиново-ялицево-буковими лісами. 
За словами М. Григоряка, свого часу на перевалі були останній російський імператор Микола ІІ, військовий діяч Василь Чапаєв, письменники Іван Франко, Юрій Федькович та Леся Українка.

- Леся Українка свій візит у липні 1901 року описала так: "Раз заїхали високо на гору Німчич і бачили звідти при заході сонця щось таке гарне і срібне, як мрія, - кажуть, що зветься Розтоки (село на Буковині), - розповідає дослідник.

Взимку перевал Німчич - це засніжені схили, де можна покататися на санках, гірських лижах, сноубордах, на конях і снігоходах, а також на справжніх гуцульських гринджолах. А влітку - пройти пішохідними, велосипедними, водними маршрутами, зайнятися альпінізмом, і можна по-справжньому оцінити всю велич вершин і безмежність полонин, здійснюючи поїздку на дипі чи політ на параплані. 

- В останні десятиліття на крутих і стрімких дорогах перевалу проводяться окремі етапи чемпіонату України з автораллі, а також змагання "Александров - раллі" та змагання на мотоциклах - ендуро, - розповів М. Григоряк.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець