Буковинці з інвалідністю мають право на забезпечення автомобілями

20.05.2018 21:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Одним із напрямків соціального захисту осіб з інвалідністю є забезпечення їх автомобілями.

Відповідно до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 затверджено Порядок забезпечення інвалідів автомобілями (надалі - Порядок). Цей Порядок визначає механізм розподілу, обліку та видачі автомобілів особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, які мають право на отримання безоплатно або на пільгових умовах, є громадянами України і місце проживання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством порядку.

Підставою для забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями є заява, документи та висновок обласної, центральної міської медико-соціальної експертної комісії про наявність в осіб з інвалідністю медичних показань для забезпечення автомобілем.

Перелік медичних показань для забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

Для отримання автомобіля особа з інвалідністю, законний представник дитини з інвалідністю звертаються до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із заявою.  

На облік беруться і забезпечуються автомобілями особи з інвалідністю, які не мають в особистому користуванні автомобільного транспортного засобу, (крім причепів, напівпричепів), у тому числі придбаного за власні кошти або отриманого через структурний підрозділ соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, що перебував в експлуатації менш як 10 років та протягом семи років перед взяттям на облік і за час перебування на обліку не отримували автомобіль як благодійну допомогу або протягом цього часу не реєстрували придбаний автомобіль, строк експлуатації якого менше ніж п'ять років.

Взяття на облік особи з інвалідністю здійснюється структурним підрозділом соціального захисту населення з дати огляду облМСЕК, яка видала особі з інвалідністю висновок про наявність медичних показань для забезпечення автомобілем у разі, коли такий висновок видано не раніше дати реєстрації заяви.

Водночас повідомляємо, що за бажанням осіб з інвалідністю структурні підрозділи соціального захисту населення можуть забезпечувати їх автомобілями, ввезеними в Україну і визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою, без права продажу, дарування, передачі ( в тому числі за довіреністю) іншій особі.Гуманітарною допомогою може бути визнано легкові автомобілі, які на момент ввезення на митну територію України були вперше зареєстровані не пізніше ніж вісім років тому, з об'ємом двигуна не більш як 1800 куб. см та відповідають вимогам Євро 5.

Автомобіль, отриманий структурним підрозділом соціального захисту населення як гуманітарна допомога для конкретної особи з інвалідністю, яка перебуває на обліку, видається безоплатно такій особі з інвалідністю (за його згодою або за згодою законного представника недієздатної особи з інвалідністю), дитині з інвалідністю (за згодою її законного представника) незалежно від черговості на десятирічний строк, визначений з дати видачі, із зняттям з обліку.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 затверджено Порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування. Грошові компенсації виплачуються особам з інвалідністю, законним представникам недієздатних осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, які відповідно до законодавства мають право на забезпечення автомобілями.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews