На ринках Буковини продають «золоті» овочі та фрукти

23.06.2018 21:16   Джерело: pogliad.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька
Традиційно влітку сезонні продукти, як-от овочі та фрукти, мали б дешевшати. Принаймі, це нормальна світова практика. Проте, в Україні та, зокрема, у Чернівцях - все навпаки.
 
Так, сезонні овочі мало не щодня коливаються в ціні і навіть додають по кілька гривень. У продавців на ринках для цього завжди знаходяться пояснення. Мовляв, на початку літа городина без дощу «горіла», а за останній тиждень мало не вся зогнила через рясні дощі.

«Якщо в нашій області та сусідній Тернопільській дощі були, то на Півдні та Сході посуха. Тому туди зараз вигідніше везти різну городину – бо там ціни навіть вищі, - каже продавець на ринку «Центральний» Віталій. – А в нашій області навпаки – тиждень були надзвичайно сильні дощі і багато овочів пропало. Наприклад, у декого градом вибило помідори та огірки. Вони не люблять так багато води, тому пропали. Чекаємо ще, коли достигнуть більш пізні сорти, тоді ціни, можливо, зміняться».

Проте, насправді чекати на зниження цін на овочі та фрукти не варто. Бо якщо раніше ранні сорти були більш дешевші, а пізніші, відповідно, дорожчі, то зараз цінова політика «стабільна».

Також не додають оптимізму прогнози погоди. Зараз констатують, що чи не 25% території України потерпає від засухи. Відповідно, там на врожай чекати не варто. Звичайно, в ті регіони будуть везти продукцію, вирощену, скажімо, в нашому регіоні. Бо це буде значно вигідніше.

Натомість експерти кажуть, що ціни на сезонні овочі можуть змінитися, якщо насититься ринок. Але не факт, що вдасться вирівняти достатньо ситуацію.

«Те, що на різні товари ціни зростають по-різному, пов’язано з рівнем конкурентності ринків. Де ринки більш конкурентні, там вони більш гнучкі стосовно зміни кон’юнктури і не настільки реагують на ціну, - каже кандидат економічних наук Євген Ткач. - Якщо говорити про ринковий кошик споживача, мінімум третину складають продовольчі товари. А вони реагують чи не найпізніше. Ось, наприклад, м’ясо в ціні відразу не зросте, а лише тоді, коли буде нова телятина, в якій буде закладена собівартість пізнішого врожаю. Щодо сезонних овочів - їхня собівартість цього року не така ж, як торік. Крім того, ринки не настільки конкурентні, щоб працювати на зниження ціни. Вони працюють в умовах нової цінової кон’юнктури. Звісно, відіграє значення і фактор сезонності. Питання в тому, наскільки ринки його можуть згладжувати. Враховуючи фактор сезонності, коли ринок буде насичений достатньою пропозицією, ціни трішки знизяться. Але все одно суттєво не впадуть».

Водночас, у супермаркетах ціни на сезонні овочі практично стабільні. Вони не так сильно коливаються у вартості й буває, що там купувати вигідніше, аніж на ринках. Зазвичай, такі мережі є великими гуртовими покупцями і для них ціни значно менші, аніж для звичайних перекупників.

Автор: Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

За матеріалами https://pogliad.ua

null
Фото: https://pogliad.ua

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pogliad.ua