Усі райони Буковини повинні бути готовими до надзвичайних ситуацій

07.07.2018 08:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

П'ятого липня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук провів позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Обговоренопитання про ускладнення погодних умов на території Чернівецької області протягом 28 – 30 червня 2018 року та ліквідацію наслідків негоди.

«З року в рік ми видаємо доручення по розчистці русел річок, котрі виконуються неналежним чином. В результаті, зокрема, і внаслідок сильних опадів, ми маємо підтоплення домогосподарств у більшості населених пунктів: відбулось засмічення малих русел річок, що в свою чергу на дало змоги безперешкодного пропуску води», - наголосив посадовець.

«Я вдячний всім службам, котрі оперативно спрацювали. Разом з тим, серед недоліків, - недостатня кількість в усіх районних бюджетах коштів резервного фонду. За підсумком – ті запаси, котрі повинні бути на випадок надзвичайних ситуацій – відсутні, за винятком палива та окремих інструментів», - акцентував Олександр Фищук.

Окремо Олександр Фищук акцентував, що ставки, котрі нині віддаються в оренду, повинні виконувати в першу чергу протипаводкову функцію.

«Враховуючи, що за останні кілька років в області спостерігалась незначна кількість опадів, орендарі таких ставків набрали майже до критичної межі воду, своєчасно не здійснювали її пропуск, і коли дощі посилились, наступила критична ситуація, - зазначив посадовець. – Ми – представники влади, і наша зорганізованість та готовність до таких надзвичайних ситуацій свідчитиме про наш рівень роботи».

Він зауважив на необхідності розроблення окремої програми з протидії паводкам та підтопленням, а також наголосив на тому, що з тими орендарями водних об’єктів господарювання, котрі не будуть дотримуватись вказівок щодо своєчасного пропуску води, буде розірвано договори оренди.

Це стосується усіх без винятку районів.

Крім того, керівник обласної виконавчої влади звернув увагу на необхідність вдосконалення програми щодо захисту від паводків в верхніх басейнах річок Сірет і Прут, шляхом впровадження сучасної системи моніторингу з автоматичними станціями EAST AVERT:

«В результаті ми повинні отримати той програмний продукт, завдяки якому б надходила попередня інформація щодо тих зон, котрі підлягають підтопленню, аби можна було вчасно зреагувати та здійснити евакуацію людей з цієї території».

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews