Чернівчани подали петицію щодо навчання дітей у другу зміну

26.07.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На офіційному сайті Чернівецької міської ради було опубліковано електронну петицію № 204 щодо заборони навчання дітей 4 класів в другу зміну.

Як повідомили в управлінні освіти міської ради, збільшення кількості учнів та перевищення проектної потужності окремих освітніх закладів міста унеможливлює здійснення освітнього процесу лише у першу зміну. Упродовж останніх років кількість загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності у Чернівцях залишається стабільною – 50.

Проте, кількість школярів щорічно зростає. У 2016/2017 навчальному році функціонували 874 класи, в яких здобували освіту 24400 учнів, а у 2017/2018 навчальному році кількість класів становила 901, кількість школярів – 25189. На 2018/2019 навчальний рік прогнозується суттєве збільшення кількості класів та учнів, зокрема початкової ланки освіти. Тому запровадження двозмінного навчання у тих навчальних закладах, де перевищена проектна потужність, є необхідністю.

Другий рік поспіль у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 24 організовується навчання учнів чотирьох 4-х класів у другу зміну. У 2017/2018 навчальному році 60 учнів двох 4-х класів НВК «Любисток» навчалися у другу зміну. Організація освітнього процесу у другу зміну здійснювалася із дотриманням Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу. Відповідно до них учні 1-2 класів, випускних та класів компенсуючого навчання навчаються лише у першу зміну, а учні 3-5 класів можуть навчатися у першу зміну або у підзміну з початком занять не пізніше 12 години.

За результатами навчальних досягнень учнів, зазначених вище закладів можна зробити висновок, що організація освітнього процесу у другу зміну не вплинула на якість навчання школярів. Управління освіти міської ради тримає на контролі формування мережі закладів освіти. Рішення щодо запровадження другої зміни приймається керівником закладу за попереднім погодженням з батьками учнів. Запровадження двозмінного навчання у закладах, де кількість бажаючих здобувати освіту саме в цих закладах з кожним роком зростає, один із вимушених та раціональних кроків адміністрації. Звернень батьків щодо незадовільної роботи педагогічних працівників чи незадовільних умов навчання учнів у другу зміну до управління освіти впродовж останніх років не надходило.

Згідно з Законом України «Про освіту», Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 р. № 367, право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, але не обмежує право особи обрати інший заклад освіти.

За матеріалами прес-служби Чернівецької міської ради.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews