На Буковині розвиватимуть сільську медицину

26.07.2018 21:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

26 липня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук провів нараду щодо будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини у сільській місцевості Буковини. Участь у заході взяло керівництво Департаментів охорони здоров'я, фінансів та управління капітального будівництва обласної державної адміністрації.

Попередньо, 10 липня, у Мінрегіоні відбувся розгляд проектів, спрямованих на розвиток медицини у сільській місцевості. Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко (голова комісії затвердження проектів), у ході заходу зазначив, що першочергова вимога до проектів – нова якість медичних послуг і впровадження телемедицини у сільській місцевості. В рамках реалізації субвенції, регіонами вже запропоновано будівництво 506 медзакладів первинки на суму – понад 3 млрд. грн. Це заклади моно-практики з 1 або 2 лікарями (305 об’єктів) та групової практики на 3-7 лікарів (201) з житлом і без житла. Якісна первинка – це ще й оптимальна інфраструктура навколо і, насамперед це стосується якісного швидкісного інтернету не лише в амбулаторіях, а й всіх соціальних об`єктів.

Для Чернівецькій області комісія затвердила 25 об'єктів – амбулаторій загальної практики сімейної медицини у сільській місцевості, які плануються побудувати у 2018 році. Будівництво проводитиметься за кошти субвенції з державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів.

Олександр Фищук спільно із заступником Ігорем Богатирцем та з фахівцями обговорили технічні аспекти будівництва сільських амбулаторій, співфінансування будівництва, підготовку технічно-кошторисної документації: «Говорячи про сільську медицину, окреслюємо наше головне завдання - наблизити медичну послугу до людей, які там проживають. Ми реалізовуємо ініціативу Президента України, змінюючи якість надання медичних послуг у сільській місцевості. Кардинальна зміна умов взаємозв'язку «лікар-пацієнт» із застосуванням новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати швидку консультацію від вузькопрофільних фахівців – це те, що вкладається у якісні зміни сільської медицини. Нові підходи до приміщень, медичного оснащення та транспорту».

30 липня голова обласної державної адміністрації запланував зустріч з головами райдержадміністрацій, об'єднаних територіальних громад щодо впровадження ключових реформ, зокрема змін у сільській медицині.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews