Ярослав Зорій: Лідерські риси офіцера знадобляться й у цивільному житті

30.07.2018 15:15   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар

Сьогодні українська армія потребує чимало офіцерів, особливо молодшої ланки. Звичайно, підготовкою таких фахівців займаються військові кафедри, зокрема кафедра військової підготовки Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича. Випускники кафедри захищають нашу державу на Донбасі, служать у різних силових відомствах, передають свій досвід майбутнім поколінням. Про роботу та історію кафедри нам розповів завідувач кафедри, доцент, кандидат педагогічних наук, полковник Ярослав Зорій. 

Цього року військовій кафедрі виповнюється 70 років. Скільки за цей час випустили офіцерів запасу, про що хочеться згадати? Особливо зважаючи на події Сходу країни, адже чимало випускників різних років брали і беруть участь у бойових діях.

- За 70 років роботи кафедри військової підготовки вона переживала різні періоди – закривали, відкривали, знову відновлювали діяльність. Але попри все, за час свого існування вона забезпечувала якісну підготовку студентів – а зараз громадян – за програмою офіцерів запасу. За найскромнішими підрахунками, за цей час кафедра підготувала щонайменше 25 тисяч офіцерів запасу. Наші випускники досягли чималих висот у військовій службі – як у збройних силах, так і в інших силових структурах (СБУ, МВС, ДСНС тощо).

Ми пишаємося тим, що випускники брали участь в АТО – зараз Операції об’єднаних сил і гідно виконували свій обов’язок щодо захисту нашого суверенітету та територіальної цілісності держави. З’ясувалося, що таких випускників дуже багато. Лише Чернівецьким міським військовим комісаріатом за мобілізацією було призвано близько 100 (це на початок 2015 року). Переважно, це артилеристи, бо колись кафедра готувала лише офіцерів для підрозділів та військових частин артилерії. А з 1997 року почали підготовку за військово-обліковою спеціальністю (ВОС) «командирів механізованих підрозділів», за кількома спеціальностями виховного спрямування. І сьогодні кафедра здійснює підготовку за чотирма ВОС – «артилеристи», «артилерійська розвідка», «командири механізованих взводів» та «військова психологія».

Наша кафедра вважається однією з кращих в Україні. Це об’єктивна оцінка різних комісій. До речі, у нас зараз працюють офіцери, які мають досвід бойових дій афганської війни, миротворчих місій та учасники АТО. І ми не можемо не використовувати цей безцінний досвід.

- Кого зараз потребує українська армія, які військові спеціальності?

- За інформацією Генерального штабу, серед дефіцитних спеціальностей хороші фахівці-артилеристи, з топогеодезії. Але незважаючи на професію, майбутній офіцер повинен володіти тим набором навичок, який дозволить набути управлінських компетенцій. Щоб він міг управляти підрозділом, набути лідерських рис, оволодіти елементарними навичками в організації виховної роботи, аби цей підрозділ був боєздатним, керованим та ефективним.

Запевняю вас, якщо такі функції сформовані у майбутнього офіцера, то він їх абсолютно ефективно потім використає для своєї подальшої цивільної роботи. І він буде ефективним менеджером на будь-якій керівній ланці.

 - Які особливості роботи та набору на військову кафедру?

- Внесено зміни у постанову Кабінету Міністрів щодо підготовки громадян за програмою офіцерів запасу. Наголошую – громадян. Бо якщо раніше здійснювали підготовку лише студентів, які навчаються на денній формі навчання, то зараз це право мають громадяни України, які мають, або здобувають вищу освіту (не нижче рівня бакалавра), незалежно від форми навчання – денна чи заочна, відповідають вимогам медичних комісій та успішно проходять конкурсний відбір з трьох дисциплін. Йдеться про фізичну підготовку, допризовну підготовку та професійно-психологічний відбір. Успішно пройшовши ці тести, громадянина зараховують на навчання за відповідною ВОС. Заняття проводять відповідно до документів, методом військового дня (тобто впродовж одного дня громадяни проходять теоретичні та практичні заняття, мають час на самостійну підготовку, обслуговування техніки тощо).

Щодо вартості навчання, то воно відбувається за кошти юридичних чи фізичних осіб. Але з минулого року було визначено п’ять кращих військових кафедр, зокрема наша, яким виділено державне замовлення (тобто ми маємо можливість безкоштовно готувати 25 громадян за ВОС – «командири артилерійських взводів»). Єдина умова – якщо людина бажає навчатися за гроші бюджету, то має укласти договір з Міністерством оборони, згідно з яким зобов’язується після завершення навчання відслужити один контракт у ЗСУ на посаді офіцера – це три роки.

Але хочу пояснити дуже важливі нюанси. Це не означає, що одразу після закінчення військової кафедри людина має піти служити. Якщо людина хоче отримати ступінь магістра – то навчається за цією програмою, а вже після завершення навчання має відслужити один контракт.

Така сама ситуація, якщо є бажання вступити в аспірантуру. Якщо ви успішно завершили там навчання, захистили кандидатську дисертацію, відповідно, будете звільнені за іншою статтею від проходження військової служби (тобто вас не будуть призивати). Якщо закінчите аспірантуру, але не захистите дисертацію, то маєте піти і відповідно до цього контракту відслужити.

Щодо громадян, які навчались на платній основі, то згідно із законодавством України, то вони можуть бути призвані на військову службу на офіцерські посади.

Але хочу наголосити, не потрібно цього лякатися – це звичайна військова служба, яка, навпаки, має чимало переваг. Навіть для тих, хто сумнівається в рівні своєї військової підготовки.

Щодо офіцерів запасу, яких призивають на 18 місяців, то за ними на увесь цей час залишається місце роботи, на якому вони працювали та зберігається середньомісячна заробітна плата. А після призначення на посаду офіцером отримують відповідне грошове забезпечення. Грубо кажучи – своїх десять тисяч гривень. У зону проведення колишньої АТО – нині Операцію об’єднаних сил – їх, згідно із законодавством, не можуть відрядити. Хіба що за власним бажанням. До прикладу, декількох наших випускників минулого року призвано на військову службу на офіцерські посади і вони гідно виконують покладені на них службові обов’язки.

Хочу зазначити, що протягом навчання за програмою офіцерів запасу, громадян на строкову військову службу не призивають. Відповідні директиви, які регламентують ці питання, ми щороку отримуємо від Генерального штабу.

- Кілька років поспіль кафедра набирає та випускає військових офіцерів запасу – жінок. Чи зростає їхня кількість?

- Дівчата у нас навчаються на усіх ВОС. Жодних обмежень немає. Навчаються і на командира механізованого взводу, і на командирів артилерійських взводів. На полігонах їх призначають командирами взводів і вони справляються не гірше, аніж хлопці, а в деяких випадках навіть можуть фору дати.

Отож, кафедра військової підготовки Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича продовжує славні традиції з навчання і виховання кваліфікованих офіцерів запасу. Свідченням цього є понад 20 тисяч випускників, яких підготовлено за весь період існування військової кафедри.

Спілкувався Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд