Чернівчанам розповіли, від чого залежить врожайність

10.08.2018 20:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


Якість насіння – це показник, який забезпечується посівними та сортовими характеристиками. Саме від них залежить врожайність культури. Тому, вже під час проведення жнив треба турбуватися про врожай наступного року, тобто готуватися до посіву.

Для посіву використовується тільки те насіння, яке відповідає посівним якостям та вимогам державного стандарту. До основних показників якості насіння відносять чистоту, схожість і енергію проростання насіння, вологість зразка насіння, масу 1000 насінин.

Раніше насіннєва інспекція кожного регіону видавала Сертифікат на насіння. Наразі актуальним є Протокол лабораторних досліджень насіння. Такий документ можна отримати в Чернівецькій обласній фітосанітарній лабораторії. При цьому можна замовити також визначення лише необхідних показників якості насіннєвого матеріалу.

Методика проведення досліджень стандартизована, визначення певного показника займає встановлений час, тому варто потурбуватися про замовлення дослідження завчасно.

Кожному суб’єкту господарювання, який замовляє дослідження необхідно подати лише заяву встановленого зразка. Надалі необхідно буде надати документ, що підтверджує оплату наданих послуг (відповідно до Постанови  Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1348 «Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів,органами та установами,що належать до сфери її управління» та Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року № 96 «Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби»).

Розцінки аналізу посівних якостей насіння

Назва аналізу посівної якості посівного матеріалу

Вартість послуг, грн./за пробу

Визначення маси 1000 насінин

30,56

Визначення вологості насіння

32,92

Визначення чистоти і відходу насіння

34,82

Визначення схожості та енергії проростання насіння

35,70

Адреса Чернівецької обласної фітосанітарної лабораторії: м. Чернівці, вул. Надрічна, 23/б.

Контактний телефон: (0372) 563317.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews