Годинник на вежі Ратуші зупинився: мер Павлюк колись вважав це поганим знаком

11.08.2018 12:15   Джерело: buknews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Годинник на ратушній вежі Чернівецької міської ради показує неправильний час.

Заступник міського голови Володимир Середюк пояснив журналістам Інформаційного агентства АСС, що годинник зламався, зараз шукають фахівців, які могли б відремонтувати складний механізм. Виявилося, що це справа нелегка, таких майстрів у місті наразі немає. 

Довідково: на чернівецької Ратуші розміщено відразу два годинника. Один показує час на ратушній вежі, а інший, подарунок міського голови Антона Кохановського (1817-1906), встановлено на фронтоні будівлі. Цей годинник, циферблат якого світився вночі, мер замовив у Празі і презентував улюбленому місту під час свого повторного обрання на пост бургомістра.

Майстер-годинникар Орест Левицький, який  з товаришами змогли запустити свого часу головний годинник міста, розповідав цікаву історію про нього. 

 "Я на ратушу ходив ремонтував. Це був 1994-95-й роки. Ще до Федорука, коли мером Чернівців був Віктор Павлюк. Пригадую, коли Павлюк вдруге балотувався на мера, то підійшов якось до мене й сказав: якщо годинник буде йти, то я виграю вибори. Тоді я з ще одним майстром Олегом першими пішли його ремонтувати. Потім нас змінив Стас, нині, на жаль, вже покійний".

І хоча вибори кандидат Віктор Павлюк, як відомо, програв, поступившись посадою Миколі Федоруку, старовинний годинник на ратуші досі надійно служить громаді.

"Основна трудність була у тому, що механізм його був дуже забруднений голубами, – продовжує розповідь Орест Левицький. Тому ми все те чистили, чистили, чистили і він потрохи пішов. А потрібні для годинника деталі замовляли ще на "Кварці".

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews